Subota, 9 prosinca, 2023

Izmjene zakona u BiH: Kazne ćete plaćati karticom na licu mjesta, mogu vam zabraniti odlazak na utakmice

Iz entitetskog MUP-a su pojasnili da je novi zakon na snagu stupio u utorak, a propisao je nekoliko novina.

Preporučeno

Novim izmjenama entitetskog Zakona o prekršajima sada je moguće izreći zabranu prisustvovanja sportskim događajima, a prekršioci će moći sada kazne plaćati elektronski, potvrđeno je u MUP-u entiteta Republike Srpske.

Oni su pojasnili da je novi zakon na snagu stupio u utorak, a propisao je nekoliko novina.

– Prekršajnim nalogom sada se može izreći zaštitna mjera zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama. Zastarjelost izvršenja zaštitnih mjera nastupa kada proteknu dvije godine, dok je prethodnim zakonskim rješenjem zastarjelost nastupala protekom jedne godine od dana pravosnažnosti rješenja o prekršaju, odnosno izvršnog prekršajnog naloga kojim su izrečene zaštitne mjere – rekli su u MUP Srpske.

Upravo se čita:  Obavijest građanima: U ovom bh .gradu pri kraju zalihe rodnih listova

Dodali su da osoba koja je zatečena u izvršenju prekršaja a odbije da se podvrgne testiranju na opojne droge i sredstva može se zadržati do oporavka, a najduže do 12 časova. Ova mjera ranije nije bila predviđena.

– Takođe, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske predviđena je mogućnost da okrivljene osobe novčanu kaznu i troškove platnog prometa mogu platiti elektronski, uz korišćenje POS terminala (standardno ili beskontaktno plaćanje) na mjestu izvršenja prekršaja kod ovlaštenog službenika, u policijskoj stanici ili kancelariji nadležnog ovlaštenog organa, uz izdavanje dokaza o uplati – pojasnili su u policiji.

Upravo se čita:  Nakon snimaka koji je šokirao društvene mreže - Oglasio se vozač autobusa koji je izbacio staricu: Nije karta bila problem, već nešto drugo

Trenutno se u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS sprovode potrebne procedure, kojima će se omogućiti uslovi za realizaciju navedene odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nakon incidenta koji je zabrinuo region: Policija otkrila ko je muškarac koji je pokušavao nagovoriti djecu da s njim uđu u automobil

Radnici Policijske uprave istarske otkrili su ko je muškarac koji je u Pazinu i Trvižu pokušavao nagovoriti djecu da...

Možda vas zanima i ovo