Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Izmjene zakona u BiH: Kazne ćete plaćati karticom na licu mjesta, mogu vam zabraniti odlazak na utakmice

Preporučeno

Iz entitetskog MUP-a su pojasnili da je novi zakon na snagu stupio u utorak, a propisao je nekoliko novina.

Novim izmjenama entitetskog Zakona o prekršajima sada je moguće izreći zabranu prisustvovanja sportskim događajima, a prekršioci će moći sada kazne plaćati elektronski, potvrđeno je u MUP-u entiteta Republike Srpske.

Oni su pojasnili da je novi zakon na snagu stupio u utorak, a propisao je nekoliko novina.

– Prekršajnim nalogom sada se može izreći zaštitna mjera zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama. Zastarjelost izvršenja zaštitnih mjera nastupa kada proteknu dvije godine, dok je prethodnim zakonskim rješenjem zastarjelost nastupala protekom jedne godine od dana pravosnažnosti rješenja o prekršaju, odnosno izvršnog prekršajnog naloga kojim su izrečene zaštitne mjere – rekli su u MUP Srpske.

Upravo se čita:  Pozvao ga na kafu pa ispucao 16 metaka u njega na Vilsonovom šetalištu: Motiv ubistva ljubavna afera Nihada Sarajkića i partnerice ubijenog Anela Skrše?

Dodali su da osoba koja je zatečena u izvršenju prekršaja a odbije da se podvrgne testiranju na opojne droge i sredstva može se zadržati do oporavka, a najduže do 12 časova. Ova mjera ranije nije bila predviđena.

– Takođe, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske predviđena je mogućnost da okrivljene osobe novčanu kaznu i troškove platnog prometa mogu platiti elektronski, uz korišćenje POS terminala (standardno ili beskontaktno plaćanje) na mjestu izvršenja prekršaja kod ovlaštenog službenika, u policijskoj stanici ili kancelariji nadležnog ovlaštenog organa, uz izdavanje dokaza o uplati – pojasnili su u policiji.

Upravo se čita:  Uhapšene dvije osobe zbog krađe teleta i janjadi

Trenutno se u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS sprovode potrebne procedure, kojima će se omogućiti uslovi za realizaciju navedene odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas