Srijeda, 21 veljače, 2024

Izvještaj GRECO-a: BiH nije ojačala ulogu VSTV-a, nedovoljna borba protiv korupcije

Preporučeno

Nijedna od preporuka nije u potpunosti provedena, navodi se u prikazanim statističkim podacima.

Bosna i Hercegovina nije u potpunosti provela preporuke Grupe država u borbi protiv korupcije Vijeća Evrope (GRECO) u prevenciji korupcije u odnosu na parlamentarne zastupnike, suce i tužioce, pokazuje Godišnji izvještaj ovog tijela.

Prema podacima iz 2020. godine, kada je usvojen posljednji izvještaj o usklađenosti za BiH, djelomično je provedeno 69,6 posto od 23 preporuke koje je GRECO predložio, dok 30,4 posto preporuka nije provedeno, navodi se u Godišnjem izvještaju GRECO-a.

Nijedna od preporuka nije u potpunosti provedena, navodi se u prikazanim statističkim podacima. Prema njima, od 23 preporuke ukupno, sedam se odnosilo na članove parlamenta, dok se po osam odnosilo na sudije i tužioce.

Prema pojedinačnim podacima, članovi parlamenta djelomično su realizirali više od 85 posto preporuka, dok su sudije i tužioci djelomično realizirali 62,5 posto preporuka.

Upravo se čita:  Ovo je najskuplji automobil uvezen u BiH, država od njega zaradila skoro 100.000 KM

Prema ranijem izvještaju četvrtog kruga evaluacije koji je dio Drugog izvještaja o usklađenosti BiH, država nije provela nijednu od 15 preporuka na zadovoljavajući način, pri čemu je ocijenjeno da je nivo usklađenosti s preporukama “globalno nezadovoljavajući”.

Potpuno neprovedene preporuke su se odnosile na pravosudni sistem prema kojima je trebalo ojačati ulogu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u zaštiti nosilaca pravosudnih funkcija u sudovima i tužilaštvima od neprimjerenih utjecaja, usvojiti izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, te provesti budžetsku i kadrovsku analizu u odnosu na zaostale predmete.

Peti krug evaluacije koji je u toku, posvećen je prevenciji korupcije i promicanju integriteta u vlasti i agencijama za provedbu zakona.

Upravo se čita:  Ljekar iz Brčkog i dalje ima licencu: Na kostima srebreničkih žrtava vršio eksperimente pa ih zabetonirao ispod fontane

“Tijela za provedbu zakona su kamen temeljac u borbi protiv korupcije i njihov integritet je nužan”, navodi se u Izvještaju, te dodaje da iskustvo pokazuje da specifični faktori koji se odnose na rad ovih tijela zahtijevaju posebnu pažnju.

Većina država, prema Izvještaju, postigla je napredak u izradi novih Kodeksa ponašanja za članove parlamenta i u pripremi su izrade zakona vezanih za sukob interesa i finansijske izvještaje.

“Uz ograničene iznimke, GRECO je primijetio da većina predloženih zakona još nije usvojena i da praktične mjere potrebne za njihovu provedbu još uvijek nisu u potpunosti operativne. Neke države članice navele su da su razvoj takvih zakonodavnih i institucionalnih promjena otežale posebne okolnosti, ponajviše pandemija COVID-19”, navedeno je.

Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH ranije nisu usvojeni u parlamentu, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala.

Upravo se čita:  Hoće li BiH doživjeti još jedan težak udarac ili će političari uraditi svoj posao: Evo šta bi značila "siva lista" MONEYVAL-a za našu zemlju

Prema izvještaju GRECO-a, države članice postigle su napredak u odnosu na preporuke koje se odnose na pravosudnu zajednicu, a tiču se objava finansijskih izvještaja, te sukoba interesa. Preporukama ovog tijela, potrebno je povećati transparentnost i odgovornost institucija.

“Povjerenje javnosti je u nekim slučajevima u posljednje vrijeme testirano do krajnjih granica jer se korupcijski skandali redovito pojavljuju u medijima. Javnost ima pravo znati tko utječe na političke odluke. Pristup ovoj vrsti informacija trebao bi biti jednostavan i brz. Vlade bi trebale usvojiti detaljna pravila za sprečavanje rizika od korupcije”, kazao je predsjednik GRECO-a, Marin Mrčela.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo: Prepoznajete li lopova sa snimka? Za informaciju se daje novčana nagrada

Vlasnici stambene zgrade u sarajevskoj ulici Hadžiabdića 15 prijavili su krađu za sada nepoznate muške osobe koja je iz...

Još vijesti za vas