Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Izvjestilac njemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan: Sankcionisati odgovorne za destabilizaciju BiH, izbori se moraju održati!

Autor:Patria

Preporučeno

– Moramo poduzeti odlučne mjere protiv onih koji sudjeluju u korupciji destabilizacije i podjelama u regiji, kao i protiv onih koji to omogućavaju i podržavaju te radnje – kaže Ahmetović za Patriju.

Zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke u Bundestagu i izvjestilac za Zapadni Balkan Adis Ahmetović u razgovoru za agenciju Patria kaže da je u reformi Izbornog zakona neophodna provedba presuda Evropskog suda, a kada je riječ o politikama koje podrivaju Dejton i stabilnost zemlje smatra da za takve političare treba uvesti sankcije.

“Značajna provedba presuda Europskog suda za ljudska prava, poput predmeta Sejdić- Finci iz 2009. godine, apsolutno je neophodna u reformi Izbornog zakona. Najvažniji politički cilj mora biti prevladavanje etničkih podjela u zemlji. Daljnje raspravljanje o načelu “legitimnog političkog predstavljanja” s druge strane, doprinijelo bi produbljivanju podjele i otežalo provođenje presuda. Održavanje izbora idućeg oktobra trebalo bi biti u vrhu prioriteta. Izbori moraju biti pošteni, transparentni i bez manipulacije. Ako pregovori o reformi Izbornog zakona ne daju rezultat do izbora u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava, među ostalim, novi pokušaj reforme sveobuhvatnog izbornog zakona reforma bi se trebao desiti ubrzo nakon izbora”, kaže Ahmetović.

Upravo se čita:  Cvijanović: Konaković urušava odnose s prijateljskim zemljama, MVP nije njegova “ćaćevina”

Kako kaže, najvažniji politički cilj mora biti prevladavanje etničkih podjela u zemlji.

Ahmetovića smo pitali šta je “zabilježio” tokom posjete Srbiji i Bosni i Hercegovini i šta je sa najavljenom strategijom Njemačke za rješavanje krize u BiH.

“Kao izvjestitelj, izvijestit ću najveću parlamentarnu grupu u njemačkom Bundestagu (SPD) o situaciji na Zapadnom Balkanu. Ali ovdje se ne radi samo o opisivanju političkog, gospodarskog i socijalnog stanja u regiji. Želio bih pokrenuti Odbor za vanjske poslove u Vladi Njemačke na konkretne korake na djelovanje za stabilizaciju situacije, da se očuva mir, ojačaju demokratske i liberalne snage i konkretnim učini mogućnost proširenja EU za sve države Zapadnog Balkana”. Strategiju koju ste spomenuli trenutno je u procesu konsultacija”, rekao je Ahmetović.

Upravo se čita:  Bećirović izrazio saučešće povodom smrti predsjednika Irana Ebrahima Raisija

Ahmetović trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovinu opisuje “krhkom”, a na upit do kada će Njemačka i međunarodna zajednica tolerirati retrogradne politike kaže: “Međunarodna zajednica, uključujući Saveznu Republiku Njemačku, sa zabrinutošću gleda na rastući nacionalizam. Pokušaji potkopavanja Daytonskog mirovnog sporazuma i daljnje secesije ne ugrožavaju samo stabilnost u Bosni i Hercegovini, već i u Europi u cjelini. Trenutna situacija ne može biti rješiva samo vanjskim utjecajem, ali cilj mora biti jačanje demokratsko-liberalnih snaga, a civilno društvo također mora sudjelovati u procesu jačanja pluralističkog demokratskog društva”.

“No, kao što sam ranije spomenuo, sankcije koje su objavile SAD nužan su i ispravan korak, koji bi i Njemačka trebala slijediti. Moramo poduzeti odlučne mjere protiv onih koji sudjeluju u korupciji destabilizacije i podjelama u regiji, kao i protiv onih koji to omogućavaju i podržavaju te radnje”, kaže Ahmetović za Patriju.

Upravo se čita:  Dodik priželjkuje "priključenje srpskog naroda Srbiji": Bez toga nam nema budućnosti

Mladi zastupnik SPD-a u Bundestagu, porijeklom iz Bosne i Hercegovine ranije je najavio da sa kolegama Dietmarom Nietanom i Josipom Juratovićem radi na pripremi prijedloga za stabilizaciju BiH, a za Patriju otkriva šta je cilj: “Želimo pružiti podršku liberalno-demokratskim snagama na Zzapadnom Balkanu. Zbog ovog razloga, također, s prioritetom radimo na približavanju regije EU i njenoj integraciji u EU”.

“Napredak možemo samo napraviti u saradnji i kroz dijalog. To, naravno, zahtijeva širok dijalog i saradnju sa svim razinama. Plan je trenutno u procesu konsultacija. Pod uvjetom da druge dvije strane u koaliciji, FDP i Zeleni pristanu na ovaj plan, on može ići u parlamentarnu proceduru”, zaključuje Ahmetović.

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas