Nedjelja, 26 svibnja, 2024

‘Ja sam primila tri doze, on je nevakcinisan! Prijatelj i ja smo za Božić dobili koronu, evo koliko sada poslije omikrona imamo antitijela’

Autor:Noizz.rs

Preporučeno

“Ja sam primila tri doze, a prijatelj je nevakcinisan. Oboje smo se zarazili – a rezultat antitijela nas je oboje iznenadio.”

Kao snijeg u januaru putare, tako je i nas i cijeli svet u sred pandemije iznenadio omikron, novi soj korone. Po broju ljudi koji su zaraženi, danas 15.046 novih slučajeva, čini se kao da se virus prenosi čim samo vidiš zaraženog, a takvu sudbinu smo doživjeli i ja i moj prijatelj.

Oboje smo se zarazili oko Božića. Tada su se zapravo javili prvi simptomi a test je samo potvrdio ono što smo slutili. Negdje smo pokupili novi soj korone koji je od početka godine toliko dominantan da je broj novih slučajeva stalno preko 10.000.

Nismo se zarazili zajedno, on je u to vrijeme bio u Crnoj Gori, ja u Beogradu, ali je tok samog liječenja bio isti. Antibiotik, vitamini, 3 litra tečnosti dnevno i čajevi. Na sreću, kod oboje je sve dosta brzo prošlo i bez posljedica, Slavko je neka tri dana imao temperaturu, ja samo tokom jednog dana. Poslije karantina i oporavka riješili smo da zajedno odemo i uradimo analizu antitijela posle omikrona.

Upravo se čita:  Ovih devet stvari nemojte nipošto raditi tokom grmljavine i olujnog vremena

Razlika između nas dvoje jeste u pređašnjoj zdravstvenoj slici – on je u aprilu preležao koronu i poslije toga se nije vakcinisao, ja nisam do sada imala virus i imam tri vakcine, sve tri Fajzer.

– Nemam nista protiv vakcina, samo u neku ruku nije bilo prilike da se vakcinišem. Preležao sam koronu nakon što su vakcine stigle kod nas pa sam čekao šest mjeseci da odem na imunizaciju. Prije toga sam vadio antitela i pokazalo da ih imam baš puno od tog prirodno stečenog imuniteta i poslije toga sve danas ću, sutra ću. Onda sam se ponovo zarazio početkom januara i sada ponovo treba da prođe određeni period prije nego odem na vakcinu – kaže Slavko koji planira da posle tri mjeseca opet izvadi antitijela pa da tada odluči kada će primiti vakcinu.

Upravo se čita:  Ovih devet stvari nemojte nipošto raditi tokom grmljavine i olujnog vremena

Ljekari kažu da ne postoji neka “magična” brojka koliko antitijela je dovoljno da ne brinemo da se nećemo zaraziti koronom. Kako kaže doktor i epidemiolog Zoran Radovanović što više antitijela, to je bolje, ali neko može da ima malo antitijela pa da bude zaštićen, dok neko sa velikim brojem opet može da dobije virus. Kao i ostale stvari oko ovog virusa, sve je individualno.

Upravo se čita:  Ovih devet stvari nemojte nipošto raditi tokom grmljavine i olujnog vremena

Naši rezultati koji su stigli pokazali su sljedeće:

Slavko je poslije preležanog omikrona imao pozitivan nalaz na SPIKE protein i to 13.268 antitijela.

– Ja sam posle tri vakcine i preležanog omikrona na isti SPIKE protein pozitivna i to sa 30.852 antitijela.

Očigledno je da još postoji uticaj i zaštita od vakcina koje su mi definitivno pomogle da brzo i uz minimalne simptome preležim omikron i koji će me zaštiti od neke nove potencijalne zaraze. Priznajem, lakše dišem znajući da sam razvila ovoliki broj antitijela jer svakog dana čujem da se bar troje-četvoro prijatelja i poznanika zarazilo. Skoro tri puta više antitijela zbog vakcine i te kako uliva poverenje.

Izdvajamo

Izdvajamo

Klanjana dženaza preminuloj porodilji Elviri : Tek rođeni sin dobio ime Elvir, po svojoj majci

Elviri Huskanović (29), porodilji koja je preminula nakon urednog poroda na putu za UKC Tuzla, danas je na Centralnom...

Još vijesti za vas