Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Jako dobre vijesti za brojne naše građane u Njemačkoj: Milioni radnika će imati više novca

Preporučeno

Od 1. januara zakonska minimalna satnica porasla je s 12 eura na 12,42 eura po satu. Istovremeno se povećala i gornja granica za male poslove s 520 eura na 538 eura. Još je jedna novost u plaćama pripravnika.

Dolaskom nove godine stigle su dobre vijesti za milione radnika u Njemačkoj. Naime, od 1. januara u Njemačkoj je povećana minimalna satnica.

Kao što je već ranije najavljeno, mnogi su troškovi za stanovnike Njemačke porasli od 1. januara 2024. godine. To znači da će gorivo i grijanje ponovno poskupjeti.

Budući da je porez na CO2 porastao na 45 eura po toni, cijene energije također rastu. Od početka godine poskupilo je i jelo u restoranima ili kafićima, jer se PDV umjesto 7 posto ponovno primjenjuje po stopi od 19 posto, piše Fenix magazin.

Upravo se čita:  Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Doprinosi za socijalno osiguranje također će biti veći – ali samo za osobe s visokim primanjima. Ali, s druge strane ima i dobrih vijesti. Nakon što se povećala socijalna naknada građanski dohodak sada se povećala i minimalna satnica u Njemačkoj.

Od 1. januara zakonska minimalna satnica porasla je s 12 eura na 12,42 eura po satu. Istovremeno se povećala i gornja granica za male poslove s 520 eura na 538 eura. Još je jedna novost u plaćama pripravnika.

Upravo se čita:  Ovo je najopasniji posao u Njemačkoj, svakih pet dana pogine jedan radnik: Rade ga mnogi Bosanci i Hercegovci

U prvoj godini obuke minimalna plaća raste za 4,7 posto na 649 eura mjesečno. To utječe na sve obuke koje su počele od 1. januara ove godine.

Još jedna dobra vijest je olakšanje za one kojima je potrebna njega. Svima koji primaju kućnu njegu doplatak se povećava za pet posto. Ovisno o stupnju skrbi, to je 16 do 45 eura više mjesečno.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

Olakšice postoje i za pacijente koji su na kućnoj njezi. Ovisno o dužini boravka u domu, postotak doplate raste između pet i deset posto. Povećava se i dječji dodatak za obitelji s niskim primanjima. Maksimalni iznos dječjeg dodatka koji roditelj prima za dijete raste s 250 eura na 292 eura.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas