Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Janjetina za četiri osobe, zajedno sa pićem i krompirom iznosi 120 KM

Autor:N1

Preporučeno

O okusu i potražnji moglo bi se pisati uvijek, no u proteklim godinama uveliko se pisalo i o naglom porastu cijena jablaničke janjetine.

Jablanica je zasigurno poznata po mnogo čemu. Ipak, mnogima je prva asocijacija specijalitet po kojem je ovaj grad prepoznatljiv ne samo u cijeloj Bosni i Hercegovini, nego i šire.

Janjetina je često neizostavna u proputovanju ovim dijelom BiH, no nisu je zaobišla neumoljiva poskupljenja u prethodnim godinama. Provjerili smo kakva je situacija sada piše N1.

Putovali smo kroz Jablanicu i njenu šarmantnu okolinu, isprobali domaće kolače i ostale poslastice, uživali u gostoprimstvu mještana, no, poseban bi izazov bio proći ovim krajem a odoliti specijalitetu po kojem je čuven.

O okusu i potražnji moglo bi se pisati uvijek, no u proteklim godinama uveliko se pisalo i o naglom porastu cijena jablaničke janjetine.

U periodu prije širenja koronavirusa cijena kilograma iznosila je 30 KM, nakon okončanja pandemije, u 2022. godini skočila je na 40 KM, da bi porasla i do 60 KM u prethodnoj godini.

Upravo se čita:  Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

U jeku sezone u 2024. godini, zaustavili smo se pokraj jednog od najpoznatijih ugostiteljskih objekata koji nude ovaj specijalitet – jednog od njih desetak na području općine Jablanica i provjerili aktuelnu ponudu.

Cijene se kod nas u ovoj godini nisu mijenjale, iako nam se desilo blago poskupljenje. Poslom smo prezadovoljni, a na njega gledamo i dugoročno, te moramo razmišljati i o domaćem stanovništvu. Nije fer dizati cijene u sezoni. Kod nas je sad kila janjetine 60 KM, ručak za četiri osobe, zajedno sa pićem i, recimo, krompirom, je nekih 120 KM. Ne planiramo mijenjati cijene, osim ako na tržištu nešto ne eskalira”, govori nam Samir Đelmo, ispred jednog od jablaničkih restorana.

Upravo se čita:  Sa tržišta BiH zbog opasnosti povučen skateboard

Interes ne opada, a ne opada ni kvalitet, tvrdi nam on, dok napominje da je svim gostima na raspolaganju i mogućnost da posmatraju šta im se to od mesa siječe i vaga, te da izraze svoje želje – bez obzira da li će jesti u restoranu ili izvan njega. Načinu pripreme prisustvovali smo i mi.

O interesu, ističe nam Đelmo, govori i činjenica da ih, u prosjeku, ljudi dnevno pozivaju barem nekoliko puta kako bi upitali za cijene.

Domaći gosti su tradicionalno znatiželjni i odani specijalitetu, no stranci su oni najzadovoljniji gosti, dodaje nam.

Upravo se čita:  Poznato kada će se klanjati dženaza tragično preminulom Adnanu

“Sitnice ih raduju i zadovoljavaju, poput susretljivosti i tome da im izađete u susret. Najčešći strani gosti su Arapi, ima tu i Azijata, nedavno su tu bili Kinezi koje je oduševio način pripreme mesa”, rekao nam je.

Dok strance ne zamaraju cijene, to uglavnom nije slučaj sa domaćim gostima, pa treba naglasiti da se jedna porcija janjetine kreće oko 22 KM, salate od tri do 10 KM, različite vrste priloga variraju od jedne do pet KM, a pića koštaju koliko i, otprilike, u ostatku zemlje, pa ćete tako za kafu ili sokove dati oko tri KM.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas