Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Japanci u Konjicu traže radnike i daju im 4,4 KM dnevnicu: Pejaković izračunao da je to 704 KM mjesečno

Preporučeno

Oglas je otvoren do 16. maja a prijave se mogu dostaviti direktno na kapiju društva u Konjicu.

Radnicima se nudi Ugovor o radu na određeno vrijeme, sa mogućnosti produženja na neodređeno, početna satnica od 4,4 KM te topli obrok od 12 KM i regres Kompanija TN Bosnia d.o.o. Konjic traži nove radnike.

Naime, ova firma koja se bavi proizvodnjom konusnih valjčića koji su sastavni dio ležajava u automobilskoj i željezničkoj industriji, objavila je oglas za prijem pedeset radnika na radnom mjestu metalobrusač (pomoćniradnici).

Na oglas se mogu prijaviti radnici KV-VKV-SSS bilo kojeg zanimanja a radno iskustvo nije potrebno. Radnicima se nudi Ugovor o radu na određeno vrijeme, sa mogućnosti produženja na neodređeno, početna satnica od 4,4 KM te topli obrok od 12 KM i regres, navedeno je.

Inače TN Bosnia d.o.o. je početkom mjeseca u Konjicu otvorila i svoj novi pogon. Tada je najavljeno da će fabrika koja trenutno zapošljava 330 radnika povećavati broj radnika piše Biznisinfo

Upravo se čita:  Ljetna sezona na Panonskim jezerima počinje 1. juna, evo koliko će koštati ulaznice

TN Bosnia d.o.o. je dio dio svjetske kompanije TSUBAKI – NAKASHIMA koja proizvodi precizne dijelove od metala, keramike i plastike.

Proizvodi ove kompanije su kuglice, cilindrični i konusni valjci i kavezi koji su sastavni dijelovi komponenti ležajeva u automobilskoj, željezničkoj i avionskoj industriji širom svijeta.

Oglas je otvoren do 16. maja a prijave se mogu dostaviti direktno na kapiju društva u Konjicu.

Međutim, upravo je satnica izazvala brojne polemike i komentare na društvenim mrežama. O toga da je “plata i satnica dobra” do toga da je u pitanju “socijalna naknada”.

Predsjednik Udruženja građana “Radnički pokret ” Dražan Pejaković je u komentarima ispod objave u Facebook grupi Crna – Hronika izračunao šta se nudi u ovoj japanskoj firmi.

Pejaković je izračunao da je plata sa ovom ponuđenom satnicom 704 KM mjesečno. Šaljivi komentari su slijedili ispod.

Upravo se čita:  Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za mart 2024. godine iznosi 1.335 KM

Računaj slobodno i subote to je normalna radna sedmica 6 dana u BiH. Tako da je plata oko 950 KM…”, uslijedili su komentari ispod.

Prema zakonu o radu u Federaciji Bosne i Hercegovine, radna sedmica je ograničena na najviše 40 sati. To znači da zaposleni ne bi trebalo da rade više od 8 sati dnevno, ako su zaposleni puno radno vrijeme. Sve preko toga su prekovremeni sati. Prekovremeni sati su sati koje zaposleni radi preko ugovorenog radnog vremena, u skladu sa zakonskim propisima i pravilima poslodavca. U Federaciji Bosne i Hercegovine, prekovremeni sati se obračunavaju i plaćaju prema zakonu o radu.

Prema zakonu o radu u FBiH, prekovremeni sati se plaćaju sa najmanje 50% više od osnovne satnice za redovni rad. To znači da ako je osnovna satnica zaposlenog 2 KM, prekovremeni sati bi trebalo da budu plaćeni sa najmanje 3 KM po satu. Ako zaposleni radi prekovremeno u nedjelju ili praznikom, plaća se povećava na najmanje 100% više od osnovne satnice.

Upravo se čita:  Sprema se novo poskupljenje i udar na džepove građana: Mnogima se neće svidjeti

Za naš portal je predsjednik Udruženja “Radnički pokret” pojasnio šta stoji iza njegovih tvrdnji koje je već prije toga iznio u komentarima ali i koliko je zapravo mala satnica radnicima u metalskoj industriji na području čitave BiH te smatra Pejaković, da je plata od 1000 KM socijalna pomoć.

“Što se tiče samog iznosa satnice može se zaključiti sljedeće da radnici koji bi bili plaćeni u metalo industriji bi imali istu satnicu kao osobe koje rade u tekstilnoj industriji. U obje industrije plate su izuzetno male, a što se tiče ove satnice i ove firme mislim da je ponižavajuća cijena rada. Mora se shvatiti da sve i jedna plata ispod 1000KM se smatra socijalnom pomoći uzimajući u obzir inflaciju i sva poskupljenja u našoj zemlji”, kazao je za portal Crna-hronika Dražan Pejaković.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Sejo Brajlović traži tri konobara i tri majstora na roštilju: “Plata 2.000KM + bakšiš”

Restroran “Brajlović”, koji je u vlasništvu popularnog sarajevskog ugostitelja Seje Brajlovića, objavio je danas da traži nove članove svog...

Još vijesti za vas