Utorak, 27 veljače, 2024

Javni poziv svim nezaposlenim osobama za učešće u Programu obuke, prekvalifikacije i dokvalifakacije

Preporučeno

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo poziva poslodavce i nezaposlene osobe da se prijave na Javni poziv poslodavcima za učešće u Programu javnih radova i Javni poziv nezaposlenim osobama za učešće u Programu obuke, prekvalifikacije, dokvalifikacije nezaposlenih osoba i sufinansiranje srednjoškolskog obrazovanja¸, koji su jučer objavljeni u sredstvima javnog informiranja.

Ilustracija
Ilustracija

Oba poziva proizašla su iz Programa mjera podsticanja zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo za 2013. godinu koji je Vlada KS donijela 7. jula, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Upravo se čita:  Njemačka grupacija traži veliki broj radnika u Sarajevu, nudi stalni ugovor i početnu (bruto) platu do 3.900 eura

Programom javnih radova planirano je angažiranje 400 socijalno najugroženijih nezaposlenih osoba sa evidencije nezaposlenih, uključujući demobilisane borce i članove njihovih porodica, kao i korisnike prava iz oblasti socijalne zaštite, i to: roditelje djece sa invaliditetom od najmanje 80 posto , žrtve nasilja u porodici, bivše štićenike domova za nezbrinutu djecu, liječene ovisnike o psihoaktivnim supstancama, Rome, roditelje/staratelje djece koja ostvaruju pravo na dječiji dodatak, osobe ometene u fizičkom i psihičkom razvoju i osobe kod kojih postoji invalidnost prouzrokovana povredom ili bolešću, a koji u skladu sa propisima o socijalnoj zaštiti ostvaruju pravo na novčanu naknadu za vrijeme čekanja zaposlenja.

Upravo se čita:  Traže se radnici za jednu od najmodernijih tvornica u BiH

Javni radovi podrazumijevaju izvođenje radova s ciljem uređenja okoline i izgradnje infrastrukture. Angažman će trajati dva mjeseca, a naknada za rad iznosit će 600 KM mjesečno.

Implementacija ovog programa od velikog je značaja za unapređenje socijalne zaštite na području KS-a.

S druge strane, cilj Programa obuke, prekvalifikacije, dokvalifikacije nezaposlenih osoba i sufinansiranje srednjoškolskog obrazovanja je sticanje novih znanja i vještina nezaposlenih osoba, kako bi se poboljšale njihove mogućnosti za pronalazak zaposlenja.

Upravo se čita:  Traže se radnici za jednu od najmodernijih tvornica u BiH

I ovaj program ima izuzetnu važnost zbog toga što se njegovom primjenom na najbolji način prevazilazi postojeća neusklađenost između stručne, profesionalne i kvalifikacione strukture radne snage u ponudi i potražnji, što je jedan od najvećih problema na tržištu rada.

Obuka, prekvalifikacija, dokvalifikacija i srednjoškolsko obrazovanje se mogu vršiti isključivo u ustanovama, centrima za obuku ili drugim organizacijama koje su registrirane za ovu vrstu djelatnosti na području Kantona Sarajevo.

Pozivi ostaju otvoreni sedam dana.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas