Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Javnost zabrinuta: Profesor Redžić me je 2. januara obavijestio da je izvan Sarajeva i da je izgubio mobitel

Preporučeno

Posljednji kontakt sa prof. Redžićem imao sam 2. januara putem emaila u kojem me je izvjestio da je izvan Sarajeva i da je izgubio mobitel i rekao je da ja vodim sesiju “Kruga 99”, izjavio je danas novinarima u Sarajevu Adil Kulenović, generalni sekretar Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99

(Foto: Arhiv)
(Foto: Arhiv)

Rekao je da je bh. javnost, isto tako, zabrinuta za prof. Redžića koji je imao velike uspjehe u posljednje vrijeme, jer je, pored ostalog, postao i redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Izrazio je zabrinutost zbog, kako kaže, „fašističkih portala kao što je „Poskok info“, koji na najgrublji način i ovom prilikom žele poticati mržnju između ljudi u BiH koristeći činjenicu nestanka prof. Redžića za plasiranje izmišljenih intervjua i plasiranje najodvratnijih laži, a sadistički se izjašnjavajući da nije više ‘Krug 99’, nego 98″.

Upravo se čita:  Najavljene nove padavine: U jednom dijelu BiH mogao bi pasti jedan od najvećih snjegova ove godine

– Doista više ne znam kako da, ne samo javnost nego i odgovarajuće institucije reagiraju na one koji šire mržnju, potiču na nasilje i koji šire najobičniji ustaški fašizam, a prof. Redžić je imao otvorenost sa ljudima, imao je sklonost ka saradnji, benevolentnost, rekao je Kulenović.

Također je i prof. dr. Ismet Dizdarević izrazio nadu da će informacije o prof. Redžiću biti pozitivne, a javnost i prijatelji su zainteresirani za slučaj, te da postoje razne verzije, ali da je teško još uvijek kazati šta je to stvarno bilo.

Upravo se čita:  PIO/MIO zvanično objavio: Ovo je iznos minimalne penzije koja će biti isplaćivana od maja

– Radi se o čovjeku koji je jako zaslužan ne samo zbog ono što mi danas ovdje u “Krugu ’99” radimo nego i šire. Svi ga znamo kao vrsnog ekologa, koji je poznavao svaku planinu do detalja, koji je zna svaku biljku koja raste u toj planini, svako drvo. Zbog toga je teško čovjeku i nadam da će uskoro stići pozitivne informacije o prof. Redžiću, rekao je Dizdarević.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić je za Fenu rekao da je i danas nastavljena portaga za prof. Redžićem.

Upravo se čita:  Okupljaju se Dodikove pristalice: Ovo su trenutni prizori iz Banje Luke

– Danas smo na području Barica prema Čavljaku. Naši timovi Jedinice za specijalističku podršku Prve policijske uprave KS-a i Gorske službe spašavanja podijelile su rejone koje će pretražiti i pretraga je u toku, rekao je Nefić.

Sulejman Redžić je prema saznanju policije iz kuće izašao 7. januara u popodnevnim satima, a njegov nestanak porodica je prijavila policiji 9. januara ujutro.

Policija je uz pomoć drugih specijalnih službi već pretražila kanjon Miljacke, ali nije pronađen ni najmanji trag o nestalom Redžiću.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas