Subota, 20 srpnja, 2024

“Antonov” u Sarajevu: Jedan od najvećih aviona na svijetu sletio na Sarajevski aerodrom (Foto)

Preporučeno

Jedan od najvećih transportnih aviona na svijetu “Antonov” jutros je sletio na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

antonov-sarajevoAvion je dopremio vozila i teret za trupe iz Velike Britanije koji učestvuju u vježbi EUFOR-a „Brzi odgovor 2013.“koja je počela sinoć u BiH i trajat će do do 28. aprila.

Njome će se demonstrirati sposobnost EUFOR-a da brzo aktivira i rasporedi čete vojnika koje su u stanju pripravnosti u okviru rezervnih snaga stacioniranih izvan BiH.

Upravo se čita:  Duge kolone vozila na više graničnih prelaza, posebno ka jugu: Očekuju su gužve na cestama u BiH

Avion “Antonov” zadužen je za prijevoz potrebne opreme za izvođenje vježbe „Brzi odgovor 2013“ i u glavnom se koristi za strateški prijevoz tereta koji ne može biti isporučen u manjim avionima.

Sve do proizvodnje Antonova, Ruslan je bio najveći transportni avion na svijetu, koji u jednom letu može prevesti 80 tona tereta. Masa aviona je 175 hiljada kilograma, a maksimalna masa uzlijetanja iznosi 405 tona.

Upravo se čita:  I danas crveno upozorenje za BiH: Temperature do 42 stepena

antonov3Za slijetanje “Antonova” na Međunarodnom aerodromu Sarajevu morale su se izvršiti posebne pripreme manevarskih površina na aerodromu da ne bi došlo do oštećenja tog aviona koji je impresivnih i neuobičajenih dimenzija.

Ovogodišnje raspoređivanje dvije čete lake pješadije, jedne iz Velike Britanije i jedne iz Mađarske, rezultirat će, tokom vježbe, povećanjem broja vojnika u BiH pod kontrolom EUFOR-a za oko 300.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Pojedini penzioneri u BiH dobit će dodatnu pomoć

antonov2EUFOR smatra važnim objasniti javnosti da ovaj porast vojnih aktivnosti nije ništa zbog čega treba brinuti, jer se radi o rutinskoj vojnoj vježbi. Neophodno je da EUFOR zadrži sposobnost da izvršava svoje ključne vojne zadatke, kako bi se očuvalo sigurno i stabilno okruženje u BiH.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas