Subota, 10 lipnja, 2023

Jedna od najvećih kompanija u BiH ostvarila 761 milion KM prihoda, a ima samo jednog zaposlenog

Nemojte propustiti

Ova kompanija je lani imala prihode od 761.850.499 KM po čemu se našla na 8. mjestu najvećih firmi u Federaciji.

Ove sedmice objavljen je izvještaj o poslovanju kompanija u FBiH u 2022. godini, na osnovu podataka koji se dostavljaju Finansijsko-informatičkoj agenciji FBiH.Najveće prihode imala je kompanija Bingo.

Kada je riječ o ostalim kompanijama, uglavnom je riječ o firmama koje se bave proizvodnjom ili trgovinom energije (nafta, struja), ili pak čelikom i aluminijem, piše biznisinfo.ba.

Upravo se čita:  U BiH najavljena gradnja "najsavremenijeg akva parka u Evropi"

No, ovaj portal izdvaja podatak kako se među Top 10 komanija u FBiH prema ukupnim prihodima u 2022. godini našla kompanija GEN-I d.o.o. Sarajevo. Ova kompanija je lani imala prihode od 761.850.499 KM po čemu se našla na 8. mjestu najvećih firmi u Federaciji.

Specifično je i to da ova kompanija godinama unazad ima smo jednog prijavljenog zaposlenog. Na jednog zaposlenog, dakle, ostvaren je prihod od čak 761 milion KM. Osim toga, ostvarena je dobit, odnosno zarada od 591 hiljade KM.

Upravo se čita:  Potvrđeno: Wizz Air ukinuo još jedan let iz Bosne i Hercegovine

Kompanija se bavi trgovinom električnom energijom. Upravo ova vrsta djelatnosti objašnjava mali broj zaposlenih, s obzirom da im treba samo osoba koja će ugovarati kupovinu i prodaju struje.

Slična situcija je i sa drugim firmama koje se bave ovom djelatnosti, koje uglavnom imaju jednog ili nekolicinu zaposlenih.

GEN-I je Grupe GEN-I, jedne od vodećih i najbrže rastućih grupa za trgovinu i prodaju električne energije u Srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Vlasnici firme su iz Slovenije.

Upravo se čita:  Aerodrom Tuzla upravo je zabilježio rekordan maj: Očekuje se veliki pad

Ova kompanija godinu ranije imala je prihode od 431 milion KM. Nagli rast prihoda u prošloj godini može se objasniti velikim rastom cijena električne energije na međunarodnom tržištu.

Pročitajte još

Izdvajamo

Dr. Kemal Dizdarević kod Senada Hadžifejzovića: Alisa Mutap nije imala potres mozga, a posljedično ni amneziju

Dr. Dizdarević je bio jedan od članova tima vještaka iz KCUS-a koji su obavili vještačenje Alise Mutap, djevojke ubijenog...

Možda vas zanima i ovo