Utorak, 18 lipnja, 2024

Jednokratna pomoć: Zašto građani u FBiH još čekaju isplatu novca koji im je namijenila EU?

Preporučeno

U jeku poskupljenja, a na pragu još jedne zime, ugroženim stanovnicima Federacije BiH dobro bi došao novac koji im je namijenila Evropska unija za energetsku efikasnost.

Krajem godine građani Federacije BiH mogu da očekuju isplatu novčane pomoći iz energetskog paketa Evropske unije (EU) za energetski siromašna domaćinstva, poručio je resorni ministar. Iako je zima na pragu, ne zna se tačan datum kada će novac biti na računima građana. Ulijeva nadu informacija da je za petak najavljeno potpisivanje sporazuma s načelnicima opština, nakon čega će se građani moći prijaviti na javni poziv. S druge strane, u Republici Srpskoj pomoć je stigla u ruke građana u potrebi.

U jeku poskupljenja, a na pragu još jedne zime, ugroženim stanovnicima Federacije BiH dobro bi došao novac koji im je namijenila Evropska unija za energetsku efikasnost.

Iz Ministarstva rada i socijalne zaštite Federacije BiH, ministar Delić istakao je za BHRT da će novac građanima u potrebi biti podijeljen do kraja ove godine.

Upravo se čita:  Nastavak priče o majstoru Muhamedu koji je čekićem polupao prozore nakon što mu nisu plaćeni radovi: "Završio u policiji, prijeti mu robija"

“Mi bi svi bili najsretniji da smo to mogli uraditi juče, prije nekoliko mjeseci, ali nažalost to nije bilo moguće obzirom na standarde uslove koje imamo od strane Evropske komisije i sporazuma koji je BiH potpisala. Imamo obavezu da taj transfer spustimo gradovima i opštinama, a da oni to isplate krajnjim korisnicima”, kaže Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike Federacije BiH.

U Republici Srpskoj sredstva po energetski ugroženom domaćinstavu u iznosu od 476 KM dodijeljena su u šest kategorija, istakli su iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Upravo se čita:  Na GP Izačić 50 knjiga završilo u kontejneru: "Živjele knjige do kojih sam tako teško došao. Da ih neko tako baci"

“Sredstva su dodijeljena za nezaposlene borce u dvije kategorije, korisnicima penzije (osim srazmjerne), čija penzija nije viša od 350 KM, korisnicima prava na novčanu pomoć, na dodatak na djecu, te lica starija od 65 godina, koji su se našli na utvrđenom spisku korisnika nakon sprovedene procedure javnog poziva”, naveli su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Samo u opštini Istočno Novo Sarajevo pomoć je dobilo 214 energetski ugroženih porodica, ne uključujući penzionere, jer je Fond Penziono-invalidskog osiguranja bio zadužen da spisak socijalno ugroženih penzionera preda Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, naveli su iz opštinskog Centra za socijalni rad.

“Na području opštine Istočno Novo Sarajevo novac za energetsku efikasnost dobilo je devet korisnika koje primaju novčanu pomoć, 74 njih koji ostvaruju pravo na dodatak na djecu, 131 korisnik iz boračke kategorije, te pet korisnika preko 65 godina, a koji su bez prihoda”, naveli su iz Centra za socijalni rad Istočno Novo Sarajevo.

Upravo se čita:  Oglasio se i vlasnik kuće na kojoj je radio majstor Muhamed: “Želim da javnost čuje i moju stranu priče, jer nije sve kako vam je servirano“

Dok se procjenom Ministarstva rada i socijalne politike Federacije BiH utvrdi koja su domaćinstva zaista energetski siromašna, zima će već biti u toku. Da li će građani Federacije BiH kojima je ogrjev potreban, biti u mogućnosti da ga kupe tada? Nadajmo se da će im bar vrijeme ići na ruku, te da zima neće biti teška.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz...

Još vijesti za vas