Utorak, 5 prosinca, 2023

Jednokratne pomoći za radnike u FBiH ni na vidiku: Cijene rastu, Vlada šuti

Autor:N1

Ni poslodavci nemaju odgovore iz Vlade FBiH u vezi prethodne jednokratne pomoći. Nju je donijela prethodna Vlada na čelu sa Fadilom Novalićem, na koju su imali zamjerku i željeli su je poboljšati.

Preporučeno

Zvanični podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine pokazuju ono što građani svjedoče svakodnevno, da cijene su sve veće, dok pomoći nadležnih nema. Prošle godine poslodavci su imali mogućnost isplate jednokratne pomoći od 1.080 KM radnicima i na nju nisu plaćali popratne doprinose i to odlukom Vlade FBiH. Međutim, ove godine te odluke od novog saziva Vlade ovog bh. entiteta nema.

Iz Vlade FBiH nisu dostavili odgovore na pitanja N1. Pitanja su sa urgencijom proslijedili resornom ministarstvu finansija iz kojeg nisu se oglašavali.

Ni poslodavci nemaju odgovore iz Vlade FBiH u vezi prethodne jednokratne pomoći. Nju je donijela prethodna Vlada na čelu sa Fadilom Novalićem, na koju su imali zamjerku i željeli su je poboljšati. Naime, federalni zastupnici odbili su prijedlog poslodavaca i Saveza samostalnih sindikata BiH kojim bi se omogućilo povećanje plata radnika do 400 KM, uz 11 odsto izdvajanja za PIO.

Upravo se čita:  Krišto u Dubaiju: „Samo zajedno, kao globalna zajednica, možemo ostvariti značajne promjene i sačuvati naš planet za generacije koje dolaze“

“Zbog cash flow jednostavnije je kompaniji da isplati 400 KM mjesečno nego jednokratno 1080 KM, ali to je odbijeno. Nemamo od Vlade FBiH nikakve informacije o novoj jednokratnoj pomoći niti smo o tome razgovarali”, rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH.

Cijene rastu

Agencija za statistiku BiH objavila je zvanične podatke o rastu cijena. Nivo cijena u septembru 2023.godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 4,1%. Primjerice, hrana i bezalkoholni napici su veći za 6,3%,

Upravo se čita:  Veći minusi, najavljen i novi snijeg: Evo kakvo nas vrijeme očekuje naredne sedmice

Dok građani izdvajaju sve više novca za hranu, njihova mjesečna primanja su ista, struka ističe da Vlada FBiH mora hitno reagovati i odmah krenuti u reformske zakone. Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu ističe da su stvari jednostavne. Rasteretiti poslodavce, reformirati javnu upravu i povečati produktivnost.

“Poslodavci se moraju rasteretiti 70 posto doprinosa u odnosu na platu i tim rasterećenjem radnici će dobiti veće plate. Potrebne su reforme, pa i reforme javne uprave kako bi se smanjila javna uprava i ona učinila efaksnijom, ali iz Vlade nema sluha odnosno nisu spremni na to”, rekao je Šunje.

Upravo se čita:  Tajna imovine bivšeg sarajevskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića

Novi saziv Vlade FBiH najavio je minimalnu platu od hiljadu KM od početka naredne godine. Međutim, za to je potreban čitav set poreskih reformi koje se najavljuju, a u svjetlu političkih turbulencija pozitivna rješenja za radnike pa makar ona i bila jednokratne pomoći se ne naziru.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo