Petak, 1 ožujka, 2024

Jednostavniji sistem: U ovim slučajevima pacijentima više neće trebati uputnice

Autor:Fena

Preporučeno

Između ostalog, formiran je Odbor za hitnu koordinaciju i komunikaciju sastavljen od pomoćnika ministra i pomoćnika direktora, čiji je zadatak koordiniranje svih aktivnosti koje su dogovorene na sastanku, s akcentom na međusobno upućivanje pacijenata.

Ministar zdravsta Kantona Sarajevo Enis Hasanović održao je prvi radni sastanak s direktorima najvećih zdravstvenih ustanova u Sarajevu, a ovakvi susreti ubuduće će se održavati redovno.

Tokom susreta s v.d. direktorom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Alenom Pilavom, direktorom Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš’ Ismetom Gavrankapetanovićem, direktorom JU Doma zdravlja KS Abelom Baltićem i predsjednikom Ljekarske komore KS Rifatom Riadom Zaidom, razgovaralo se o koordinaciji rada ustanova i pripremi za bolje funkcioniranje sistema e-uputnica, odnosno elektronskog naručivanja.

Upravo se čita:  U januaru porastao broj turista u FBiH

Na sastanku su donijeti zaključci kako bi se što prije krenulo u realizaciju i implementaciju projedloga za reorganizaciju u zdravstvu. Između ostalog, formiran je Odbor za hitnu koordinaciju i komunikaciju sastavljen od pomoćnika ministra i pomoćnika direktora, čiji je zadatak koordiniranje svih aktivnosti koje su dogovorene na sastanku, s akcentom na međusobno upućivanje pacijenata.

Zadatak Odbora je da do narednog sastanka pripremi konkretne prijedloge o unapređenju funkcioniranja zdravstvenog sistema. Komisijama je naloženo da u narednom periodu dostave idejne projekte rješavanja zajedničkih problema s ciljem kvalitetnije komunikacije među ustanovama, te da se olakša tzv. “put pacijenta”.

Upravo se čita:  Nakon Solaka i Hodžića: Ni Novaliću se ne ide u zatvor

Zaključeno je da nema potrebe za uputnicama iz ambulanti porodične medicine, kako je do sada bio slučaj u situacijama kada se prelazi s klinike na kliniku unutar KCUS-a, ili iz Opće bolnice na KCUS.

Također, onkološki pacijenti će imati jednu uputnicu za kompletan proces liječenja i akutni tretman, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja...

Još vijesti za vas