Subota, 2 ožujka, 2024

Jeste li znali da u Hrvatskoj možete platiti paprenu kaznu za nepropisno plivanje?

Preporučeno

“Osim glisiranja, imamo problema i sa kupačima. Oni se udaljavaju sto metara od obale, a problema ima isto tako sa roniocima koji ne označavaju svoju poziciju ronjenja”, zaključio je Legović.

Oko 200 hiljada plovila plovi tokom sezone hrvatskim morem. Za kormilom glisera se često znaju naći neoprezni turisti, ali i ima i neopreznih kupača.

Tokom sezone policija ispiše stotinjak kazni, a kaznu su dobili i dva Nijemca koja su glisirala u blizini obale. Opravdavali su se da imaju slabiji osjećaj udaljenosti.

“Nemaju dobru opremu, nemaju radare niti mogu to tačno procjeniti, ali samim okom bi trebali vidjeti da preblizu obale gdje se nalaze kupači da smanji brzinu”, rekao je Ecio Legović, pomoćnik načelnika stanice pomorske i aerodromske policije Pula za RTL čija je ekipa provela dan s policajcima na moru.

Upravo se čita:  Otac Koste K. pred Sudom iznio šokantnu tvrdnju

Dobili su kaznu u iznosu od tri hiljade kuna (oko 783 KM), no ukoliko plate u roku od tri dana, smanjit će im se na dvije hiljade kuna (oko 522 KM), plus 500 kuna (oko 130 KM) dodatnih troškova postupka. O svemu se vodi računa – provjeravaju se pasoši te ima li čovjek položen ispit za upravljanjem plovilom. U Istri svakodnevno plovi sedam policijskih plovila.

Upravo se čita:  Dosjetljivi krijumčar pao na granici: Od droge napravio kolače, bočice sa sapunicom za balončiće sakrio u čarapu!

“Osim glisiranja, imamo problema i sa kupačima. Oni se udaljavaju sto metara od obale, a problema ima isto tako sa roniocima koji ne označavaju svoju poziciju ronjenja”, zaključio je Legović.

Tako su policajci upozorili jednog plivača koji se znatno udaljio od obale. “Ovdje nema sto metara, ali je plovni put i opasno je za druge pomorce. Nema niti plovnu bovu koju bi trebao vući za sobom kako bi upozorio da je on u moru”, kazao je policajac.

Upravo se čita:  Nije prijavio gotovinu na granici: Kod vozača u torbici i džepovima trenerke i jakne pronađeno 28.420 eura i 9.800 dolara!

Otpratili su ga sigurno do broda, a i Dominic iz Austrije je kazao da je svjestan da je otplivao malo predaleko.

“Ne bih to učinio ponovno”, rekao je. Policija pak kaže kako znaju imati problema i sa kupačima – udaljavaju se više od 100 metara od obale, prenosi Bljesak.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas