Srijeda, 24 srpnja, 2024

Jezivi detalji sa suđenja monstrumima koji su izgladnjivali novorođenče do smrti: Bebu ostavili da umre u hladnoj i prljavoj sobi

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Optuženi su da su bebu izgladnjivali i držali na minusima, potpuno zanemarujući njene potrebe, te je dijete zadobilo teške povrede usljed kojih je preminulo.

Pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sutkinja Adisa Zahiragić, jučer je saslušanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Mireli Bećirević i njenom bivšem vanbračnom suprugu Sanelu Bojiću, koji se terete za smrt bebe muškog spola od svega 26 dana.

Optuženi su da su bebu izgladnjivali i držali na minusima, potpuno zanemarujući njene potrebe, te je dijete zadobilo teške povrede usljed kojih je preminulo. Terete se za nanošenje teške povrede i zbog povrede porodičnih obaveza.

Jučer je saslušan Hasim Baltić, koji je Mireli i Sanelu iznajmio stan prošle godine u svojoj porodičnoj kući u naselju Švrakino Selo, gdje je nađena mrtva beba. Baltić im je unajmio stan na molbu poznanika, dok je drugi muškarac redovno za njih plaćao stanarinu. Po tome je Baltić pretpostavio da su njih dvoje socijalni slučajevi.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Ive Kurilić te advokata Elme Arnautović i Fuada Čolpe, Baltić je kazao da je par ložio drva, kojih baš nisu uvijek imali te da su imali šporet, a dao im je i električnu grijalicu.

Svjedok je potvrdio da je vidio Mirelu, koju je poznavao izviđenja, da je trudna, a nakon možda dva mjeseca ona je rodila bebu.

Upravo se čita:  Nema ih ni za lijeka: Građani čekaju po dva mjeseca na majstora

– Nisam nikako vidio bebu, vidio sam da je zamotana, šuti, spava – šta ja znam. Stan nije bio uredan, smetalo mi je to, ali se nisam petljao – rekao je Baltić.

Policajac Aidin Bećar je 27. novembra prošle godine oko 18 sati s kolegama bio upućen na adresu po dojavi da je došlo do smrti bebe. Policajci su tamo zatekli ljekare Hitne pomoći. Doktorica mrtvozornica kazala je da se ne može izjasniti o uzroku smrti zbog sumnjivih povreda na vratu bebe. Mirela je izjavila da je u 16 sati nahranila bebu, zamotala je u deku i ostavila u sobi kao i da je pozvala Hitnu pomoć.

Bećar je na razvučenom dvosjedu u dnevnoj sobi vidio tijelo bebe umotano u deku.

– Sam prizor je bio šokantan. Na bebi je visila koža, već se boja kože promijenila što se nije slagalo s Mirelinom izjavom da je bebu staru oko 20-ak dana nahranila oko 16 sati i da je bila živa. U sobi je bilo hladno, niska temperatura. Nije bilo grijanja, prostorija je bila prljava, neuredna, bilo je opušaka i limenki – kazao je Bećar.

Upravo se čita:  Nesuđena sarajevska atrakcija: Evo gdje je na kraju završio dijamant koji je izazvao polemiku

Na pitanje tužiteljice Ive Kurilić, policajac je kazao da je beba bila umotana u deku i da je na sebi imala samo pelene.

– Ono što je bilo šokantno je to što je unutra bila ista temperatura kao napolju. U dnevnom boravku nije bilo grijanja. Izuzetno je bilo hladno u sobi. Bio sam na više intervencija, nagledao se svega, na tijelu bebe bio je višak kože, koža je visila – kazao je Bećar.

Ispričao je da je Mirela na početku bila uplakana, ali da se brzo smirila i nije mu izgledala kao roditelj koji je izgubio dijete te da mu je to izgledalo čudno. Bećaru je Hasim Baltić kazao da je posljednji put vidio bebu 24. novembra i da je tada bila živa.

Mirela Bećirević je kazala da je Baltić svaki dan dolazio kod njih i vidio da je hladno, jer nisu imali drva. Konstatirala je i da je ona svaki dan išla da prosi da bi zaradila nešto novca te da je njen, kako ga je nazivala, vanbračni muž, donosio drva.

Upravo se čita:  Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

– Na vratima je bila šupljina, jeste, u dnevnom boravku. Vi ste vrlo dobro čuli usred noći svađu. Bilo je maltretiranja, kazala je Mirela, na šta je Baltić kratko rekao “ne znam ja to”.

Odgovarajući na pitanje sutkinje Zahiragić, Baltić je kazao da je bilo galame, ali da nije čuo nijednu ružnu riječ. Također je bio decidan da se on nikada ne bi miješao niti bi pozvao policiju da je nešto čuo.

Policajac Enver Šljivnjak, radeći na ovom slučaju, dobio je informaciju od Centra za socijalni rad Novi Grad Sarajevo da im se Mirela nije javljala za pomoć nakon što je rodila dijete. Također je dobio informaciju da joj je iz druge veze oduzeto dijete. Razgovarao je i s patronažnom sestrom koja mu je potvrdila da joj je Mirela rekla da joj je to treće dijete i da nema potrebe da dolazi.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas