Subota, 20 travnja, 2024

Jezivo iskustvo porodilje iz BiH koja je ostala invalid: ‘Poslije 30 dana, iz mene su izvadili gazu dugu dva metra’

Preporučeno

Nakon teških, emotivnih, vrlo bolnih iskustava majki na porodu koje su rađale u našoj zemlji s pravom se pitamo imamo li ikakv sistem koji će zaštiti porodilje?

Šta kada se porod koji bi trebao biti najljepši događaj u životu jedna majke pretvori u bitku za preživljavanje, i nažalost završi trajnim invaliditetom majke?

Iskustvo koje je odlučila podijeliti još jedna porodilja u našoj zemlji je priča o borbi sa sistemom i bitkom za život majke koja je svoj epilog imala na sudu, a onda završila konačnom presudom, u kojoj je djelimično zadovoljena pravda.

Upravo se čita:  Sve više građana se žali da im nestaju pare sa bankovnih računa

Doktorica koja je bila na porodu je dobila kaznu zatvora, koju je zamijenila na kraju novčanom, ali i zabranu rada jedan period.

Nažalost, posljedice po dalji kvalitet života majke su nesagledive, invaliditet koji je uzrokovao ljudski faktor na porođaju je trajni, o psihičkom zdravlju da ne govorimo. Ovo je njena priča. Priča majke koja je rađala u Bosni i Hercegovini i koja je samo srećom ostala živa.

Upravo se čita:  Otvorena Pandorina kutija: Gdje su nestale bebe sa UKC-a RS?

Naime, Udruženje „BABY STEPS“ provodi aktivnosti na zaustavljanju koruptivnih radnji u porodilištima u BiH kao dio većeg projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije finansijski podržanog od USAID-a.

Kao najvažniji segment ove borbe uvijek se ističe spremnost i zahvalnost svim porodiljama koje su podijelile svoja iskustva.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas