Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Još nije prikupljen novac za godišnjicu genocida u Srebrenici, održavanje bi moglo biti upitno

Preporučeno

Na račun fondacije novac su trebali uplatiti pojedinci i institucije, koji su to ranijih godina činili na općinski račun, ali je sada odziv prilično loš.

U toku su pripreme za obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici, a kako javlja Klix.ba, Organizacioni odbor se nalazi u velikom problemu jer novac za realiziranje programa još uvijek nije prikupljen.

Organiziranje godišnjice genocida tokom ranijih godina se finansiralo novcem sa posebnog računa pri Općini Srebrenica, a prvi zamjenik načelnika iz reda Bošnjaka bio je zadužen za trošenje sredstava.

Međutim, nakon smjene Hamdije Fejzića sa te pozicije u novembru prošle godine, Bošnjaci su ostali bez svog predstavnika u izvršnoj vlasti te se pristupilo osnivanju fondacije za obilježavanje godišnjice genocida.

Na račun fondacije novac su trebali uplatiti pojedinci i institucije, koji su to ranijih godina činili na općinski račun, ali je sada odziv prilično loš.

Upravo se čita:  Bolna strana zamalo tragične priče iz Sarajeva: Samohrana majka ostavila djecu od 2 i 4 godine u stanu na šestom spratu i otišla da zaradi

“Registracija fondacije je potvrđena i u aprilu ove godine smo poslali dopise na sve adrese koje su ranije, putem posebnog računa Općine Srebrenica, podržavale obilježavanje godišnjice. Do sada se tek mali broj njih odazvao. Sve ostale pozivam da se odazovu čim prije, kako obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici ne bi bilo upitno zbog nedostataka finansijskih sredstava”, kazao je za Klix.ba Fejzić, kao predsjednik Organizacionog odbora.

Tokom ovoga utorka održan je peti sastanak Organizacionog odora za vrijeme kojeg su razmatrani izvještaji pododbora. Iz njih je, kako nam je potvrđeno, vidljivo da su dosad sve planirane aktivnosti realizirane.

“Ostalo nam je još nekoliko aktivnosti koje se redovno realiziraju u ovom periodu pred 11. juli. Na dnevnom redu se našao i program obilježavanja 29. godišnjice genocida koji je usvojen. Može se reći da smo spremni, ali je evidentan problem finansiranja. Do sada nam se nikada nije desilo da smo u ovakvoj krizi”, naglašava Fejzić.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Poznato kada počinje isplata 1.000 KM podrške za novorođenčad u FBiH

Za obilježavanje 29. godišnjice protokolarnih odstupanja u odnosu na ranije godine ne bi trebalo biti. U Memorijalnom centru Srebrenica ovoga 11. jula bi trebali biti ukopani posmrtni ostaci 14 ubijenih Bošnjaka.

“Taj broj ne mora biti konačan, s obzirom na to da imamo još vremena za davanje saglasnosti porodica za ukop i klanjanje dženaze njihovim najmilijim”, nastavio je Fejzić.

Upravo se čita:  Hitna pomoć: Zbog ekstremno visokih temperatura zraka povećan broj kolapsnih stanja

Kao najveća aktivnost koja prethodi kolektivnoj dženazi u Potočarima je Marš mira, a pripreme za ovaj segment obilježavanja godišnjice genocida su također u toku.

“Pripreme teku predviđenom dinamikom i uglavnom je sve spremno za Marš mira. Trenutno imamo više od dvije hiljade prijavljenih osoba koje će ići u grupama, što je prilično dobar broj u odnosu na prethodne godine. Prema trenutnim procjenama, više od pet hiljada osoba bi moglo učestvovati u ovogodišnjem maršu jer prijavljivanje traje do samoga polaska 8. jula”, naveo je Fejzić.

Učesnici će se kretati trasom na relaciji Nezuk – Potočari te Žepa – Potočari, u zavisnosti sa kojeg dijela se priključuju koloni.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas