Srijeda, 28 veljače, 2024

Josip Brkić: Dolazak cijelog sjedišta NATO-a u Sarajevo je jaka poruka da je BiH stabilna država

Autor:Fena

Preporučeno

Visoko izaslanstvo NATO-a koje predvodi zamjenik glavnog sekretara, Mircea Geoana, a u kojem su svi članovi Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) trebalo bi u naredna dva dana u Sarajevu imati niz susreta s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnika akademske zajednice i civilnog sektora.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO savezom, Josip Brkić ističe da današnji dolazak u Bosnu i Hercegovinu zamjenika glavnog sekretara i ambasadora svih članica NATO-a znači da nam de facto dolazi cijelo sjedište NATO-a i da će tokom dva dana boravka ovdje imati strukturirani dijalog s političkim predstavnicima, ali i ostalim segmentima društva te ostvariti uvid u stanje Oružanih snaga BiH.

-Znakovito je da oni u ovom trenutku posjećuju BiH, gdje se šalje jaka poruka da je BiH stabilna država. Nije sigurnosno ugrožena, ali jeste pod budnim okom Sjevernoatlantskog saveza i u tom strukturiranom partnerstvu koje BiH i NATO imaju. S druge strane, u ovom geopolitičkom prostoru i trenutku šalje se i poruka u koju skupinu vrijednosti, kojoj porodici BiH pripada, a to je po mom dubokom uvjerenju NATO savez, kazao je Brkić za Fenu.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Dodaje da je ovo ujedno i podrška Vijeću ministara BiH koje je u godinu dana uspjelo napraviti iskorak i u evropskom i euroatlantskom putu i poruka svim vanjskim i unutrašnjim oponentima ovog procesa da je on neminovan i da se ide korak po korak ka NATO-u.

-Kao predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om već deset godina svjedočio sam raznim fazama integracija BiH, saradnje s NATO-om. I uvijek je ona stabilna i u kontekstu je dobrobiti BiH. Što se tiče članstva, ne odlučuje o tome samo BiH, nego i sve zemlje članice NATO-a. Važna je poruka da i jedna i druga strana u ovom kontekstu i u ovoj razini saradnje na jedan zadovoljavajući način funkcioniraju. Kada budemo govorili o članstvu tada ćemo mi unutar BiH na neki demokratski način za koji se mi odlučimo, donijeti odluku želimo li dio svog suvereniteta prenijeti na članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. NATO drži vrata otvoreno i to je nama jako važno. To se vidi po članstvu Finske i skorom članstvu Švedske, ali i nedavnom prijemu u članstvo zemalja iz naše regije. U principu, važno je da ta politika otvorenih vrta bude živa i da u trenutku kada mi budemo odlučivali o članstvu tako bude. BiH se zadnjih decenija pokazala kao stabilan partner NATO-a, od misije u Afganistanu do svih vojnih vježbi unutar BiH, ali i izvan zemlje. Isto tako i u političkom dijalogu, u vrijednosnom svrstavanju BiH rame uz rame s NATO-om, izjavio je za Fenu zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO savezom, Josip Brkić.

Upravo se čita:  Pozder i Šešum: Imamo puno prirodnog i historijskog blaga za UNESCO

Visoko izaslanstvo NATO-a koje predvodi zamjenik glavnog sekretara, Mircea Geoana, a u kojem su svi članovi Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) trebalo bi u naredna dva dana u Sarajevu imati niz susreta s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnika akademske zajednice i civilnog sektora.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas