Srijeda, 24 travnja, 2024

Josip Juratović stigao u BiH: Poznat razlog i plan posjete – Cilj je postići istinski i održivi mir

Preporučeno

Josip Juratović, izvjestitelj Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD-a) u odboru za evropsku politiku Bundestaga (Parlament Savezne Republike Njemačke, op. a) i predsjednik parlamentarne skupine za zapadni Balkan, sinoć je stigao u posjetu Bosni i Hercegovini.

Juratović je gost na skupu Globalnog vijeća za toleranciju i mir (GCTP) koji se održava danas i sutra u Sarajevu. Skup GCTP-a pod nazivom “Tolerancija i mir na zapadnom Balkanu: Naša perspektiva” počinje danas radnom večerom sa Nerminom Muzurom, načelnikom Općine Ilidža. Za sutra je planiran susret sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Edhem Bičakčić: Elektroprivreda BiH se neodgovorno ponašala, ne možete prodavati jeftinije struju nego što vas košta

Centralni događaj održat će se u zgradi Parlamentarne skupštine sa početkom u 10.45 sati. U popodnevnim satima planirani su sastanci sa Edinom Fortom, premijerom Kantona Sarajevo, Davorom Čičićem, ministrom finansija u Vladi Kantona Sarajevo, Adnanom Štetom, ministrom saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, i Naidom Hotom-Muminović, ministricom za odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo.

Učesnici skupa su: Ahmed bin Mohammad al-Jarwan, predsjednik Globalnog vijeća za toleranciju i mir, Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Globalnog parlamenta za toleranciju i mir (IPTP), Branimir Gvozdenović, bivši potpredsjednik Vlade Crne Gore, član Skupštine Crne Gore i član IPTP-a, Dubravka Filipovski, poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije i članica IPTP-a, Fadil Zendeli, poslanik Skupštine (Sobranie) Republike Sjeverne Makedonije i član IPTP-a, Jahja Kokaj, član kosovskog Parlamenta i član IPTP-a i Juratović, član njemačkog Bundestaga i član IPTP-a.

Upravo se čita:  Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Ideja Vijeća je da djeluje kao međunarodna platforma posvećena toleranciji i širenju mira i plemenitih ljudskih ciljeva.

“To je međunarodna organizacija koja se oslanja na demokratske principe i preuzima iz međunarodnog prava i paktova svoj vlastiti sistem rada kako bi kroz širenje kulture tolerancije među zemljama postigla istinski i održivi mir za ljudsku vrstu. Također, gradi politiku meke moći čiju važnost shvataju određene zemlje koje su se počele i zalagati za takvu politiku širom svijeta”, navedeno je na službenoj stranici GCTP-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije danas postiglo konsenzus o stavu u vezi s apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće...

Još vijesti za vas