Petak, 1 prosinca, 2023

Kabinet člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića: Napad na OHR je dio ukupnog napada na Dejtonski mirovni sporazum

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini je legalan i nikakve aktivnosti antidejtonski orijentiranih političara ne mogu dovesti u pitanje njegov legalitet i osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Preporučeno

S obzirom na to da je kabinet članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović zatražio informacije o broju pripadnika osiguranja visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i oružju koje nose, te navodima da je uputio dopis ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću, želimo ukazati na važne činjenice.

Dopis kabineta članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović prema ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću dostavljen je bez rasprave i saglasnosti Predsjedništva BiH.

Upravo se čita:  GP BiH ima pune ruke posla: Drastično raste broj lica sa potjernica i sigurnosno interesantnih osoba

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini je legalan i nikakve aktivnosti antidejtonski orijentiranih političara ne mogu dovesti u pitanje njegov legalitet i osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Jasno je da se radi o nastavku antidejtonskog djelovanja i rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine od strane najviših političkih predstavnika iz bh. entiteta RS.

Važno je naglasiti da djelovanje organa vlasti bh. entiteta RS protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita nije personalne prirode. Napad na OHR i Ustavni sud BiH su ciljani napadi na institucije koje čuvaju temeljne odredbe Ustava BiH. Takvo djelovanje predstavlja direktni napad na Dejtonski mirovni sporazum i državu Bosnu i Hercegovinu.

Upravo se čita:  Privatni rudnik ugrožava cijeli grad, a investitor je jedan od najbogatijih bh. poduzetnika

Stoga, međunarodna zajednica, a posebno svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, hitno moraju konkretno djelovati i zaustaviti opasno antidejtonsko djelovanje, kojim se ozbiljno narušava mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

“Malo alarmantno zvuči”: Nikšić o mogućem poskupljenju struje i redukcijama

Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana, nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva – ona će ostati...

Možda vas zanima i ovo