Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Kada će radnici u BiH prestati dobijati dio plate “na ruke” ili raditi “na crno”?

Autor:BHRT

Preporučeno

Siva ekonomija je prisutna svuda i nikad je niko nije iskorijenio do kraja. Postavlja se pitanje da li je moguće smanjiti.

Javna je tajna da u Bosni i Hercegovini radnici u određenim oblastima dobivaju dio plate “na ruke” ili da rade “na crno”.

Iako inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove često organizuju akcije pojačanih inspekcijskih nadzora na području Federacije BiH s ciljem suzbijanja nezakonitih djelatnosti u oblasti “sive ekonomije”, pomaka u rješavanju ovog problema za sada nema.

Pojačane inspekcijske kontrole svakako mogu proizvesti pozitivne efekte koje mogu trenutno da unaprijede određene oblasti, kazali su za BHRT iz Transparency International-a u BiH.

Upravo se čita:  Završeno probijanje najdužeg tunela: “Od Sarajeva do Save 2026. godine potpuno spojen koridor Vc”

Pojašnjavaju da postoje opasnosti koje se kriju iza ovoga, između ostalog, da se nakon isteka perioda za koji su predviđene pojačane inspekcijske kontrole, stanje vrati u uobičajeno.

Ekonomski stručnjaci ističu da se osim stalnih i čestih inspekcijskih nadzora, mora raditi i na legislativi, koju isto tako moramo neprestano usvajati.

Bosna i Hercegovina ima jako dobru urađenu regulativu i tačno definisan zakon u kojem tačno stoji šta se smije odnosno ne smije raditi, kažu naši sagovornici, ali, dodaju, problem je što se taj zakon u našoj zemlji ne primjenjuje.

Upravo se čita:  Troškovi četveročlane porodice za četiri godine skočili više od 1.000 KM

Navode, kako je većina navikla da traži sivu zonu koju koriste za svoje potrebe.

Siva ekonomija je prisutna svuda i nikad je niko nije iskorijenio do kraja. Postavlja se pitanje da li je moguće smanjiti.

Službena statistika ne prikazuje pravu sliku ove problematike, a situaciju dodatno pogoršava korupcija, koja ovaj vid neformalne ekonomije hrani, što na kraju koči razvoj privrede.

Upravo se čita:  Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet, na potezu Dom naroda

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas