Srijeda, 24 srpnja, 2024

“Kafa će poskupjeti tri do četiri puta”

Preporučeno

Najveći hrvatski proizvođač kafe Franck, za sada je odgodio poskupljenje. Smanjili su marže, a time i svoj profit. Traže hitnu reakciju vlade.

Zbog lošijeg uroda i poremećaja opskrbnih lanaca cijena sirove kave na najvećim je nivoima u posljednjih desetak godina, a zalihe proizvođača u Evropi nikad nisu bile manje, javlja RTL.

Sve se to prelijeva i u šoljicu kafe. Vodeći svjetski proizvođači koji nastupaju na tržištu jugoistočne Evrope već su dva puta ove godine podigli cijenu kafe, a značajnije povećanje najavljuju za treći kvartal.

“Utjecaj smanjenja svjetskih zaliha sirove kave će definitivno utjecati na cijenu koja će se povećati trostruko, četverostruko ili peterostruko. Dakle, onda neće biti duplo skuplja, nego će to biti iznosi veći tri do četiri puta. Naravno, tu imate i špekulante koji koriste tu situaciju.

“U Vijetnamu ogromna suša i manjak kafe od 40 posto”

Recimo, zadnje povećanje kafe u zadnjih mjesec dana od 25 posto je pod utjecajem velikih suša u Obali Bjelokosti gdje se uzgaja kakao, što nema veze s kafom, ali su špekulanti to iskoristili da se cijena digne, ali s druge strane imamo realnu situaciju u Vijetnamu koji je najveći proizvođač robuste – ogromna suša i manjak kafe od 40 posto, to vam je na cijenu 50 do 100 posto povećanje”, kazao je za RTL Danas Robert Pudić, ugostitelj i vlasnik pržionice kafe u Hrvatskoj. Vjerovatno ni u BiH situacija neće biti bolja.

Upravo se čita:  Platili u Grčkoj "4 zvjezdice" i all inclusive, a kad su otvorili vrata sobe, ostali u šoku: Evo za šta su dali 1.700 eura!

Cijene vodećih evropskih proizvođača koji nastupaju na našem tržištu rasle su oko 15 posto godišnje, što je više od stope inflacije, a taj trend se nastavlja, objašnjava potpredsjednik Nadzornog odbora najveće kompanije za distribuciju prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj.

“U ovoj godini već smo imali u svakom kvartalu značajno povećanje cijena u visokim jednocifrenim iznosima, a u trećem kvartalu očekujemo još jedno značajno dvocifreno poskupljenje. Neminovno će se taj porast cijena održavati i na cijene u trgovinama i kafićima”, kaže Stjepan Roglić, potpredsjednik Nadzornog odbora Orbico grupe.

“Dio poskupljenja osjetit će i potrošači”

Koliki će rast biti, malo ko se usudi prognozirati.

Upravo se čita:  Ova fotografija je nastala samo sat uoči masakra: Damira su voljeli, došao je da zamijeni kolegicu

“Značajan dio toga na sebe će preuzeti logistika, nešto trgovina, ali ipak dio toga reflektirat će se i na konačnu potrošačku cijenu”, dodaje Roglić.

Najveći hrvatski proizvođač kafe Franck, za sada je odgodio poskupljenje. Smanjili su marže, a time i svoj profit. Traže hitnu reakciju vlade.

“Posljednjih nekoliko godina svjedočimo izrazito zahtjevnim tržišnim okolnostima za proizvođače kafe. Podsjećamo kako su cijene sirove kave na svjetskom tržištu konstantno rasle od početka 2021. dosegnuvši i najveći nivo u posljednjih desetak godina. Negativan trend nastavljen je s ostalim troškovnim udarima – od znatnog poskupljenja energenata do ostalog repromaterijala – koji su značajno utjecali na troškove proizvodnje. Unatoč rastu svih ovih troškova u zadnje gotovo tri godine, nastojali smo da se efekt tržišnih poremećaja u što je moguće manjoj mjeri prenese na potrošače, zbog čega smo veći dio sami amortizirali”, rekla je za RTL Danas Ivana Tavra, direktorica Korporativnih komunikacija Francka pa nastavila:

Upravo se čita:  Hrvatski carinik na granici tražio i dobio 50 eura mita

“Uzimajući u obzir poskupljenja prehrambenih proizvoda s kojima se suočavaju naši potrošači i posljedični pad kupovne moći, svjesno smo išli na smanjenje naših profitnih marži što se u konačnici odrazilo na pad naše profitabilnosti. Ukratko, makroekonomski scenarij za cjelokupnu industriju kafe bio je izuzetno kompleksan zbog oštrog porasta troškova sirovina, pri čemu su cijene, posebno za sirovu kafu, dosegle rekordne nivoe. Unatoč tome, odlučili smo ograničiti povećanje cijena naših proizvoda kako bismo zaštitili potrošače, zadržavajući volumene, ali žrtvujući našu profitabilnost”.

Glavni razlog poskupljenja leži u klimatskim promjenama, tvrdi Pudić.

“Mogućnost konzumiranja kafe će se smanjiti, npr. ako ste pili tri kafe, u budućnosti ćete piti dvije. Nije stvar da će kafa samo poskupjeti, nego je neće ni biti. To je jedna velika promjena koja se očekuje do 2030. ili 2040. godine”, predviđa Robert Pudić, ugostitelj i vlasnik pržionice kafe u Zagrebu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas