Utorak, 27 veljače, 2024

“Kako, bona…?”: Snimak Bosanca dok uči sa kćerkom matematiku mnoge vratio u djetinjstvo

Preporučeno

“Kako, bona, puta tri?! Ako jedna bojica košta tri marke, vi imate ovoliko para, za ovoliko para, koliko možete kupiti bojica?”, bio je uporan strpljivi tata.

Za savladavanje jednog od najozloglašenijih predmeta među đacima, matematike, često ne pomažu ni zahtjevi, molbe i prijetnje, pa roditeljima nerijetko ne preostaje ništa drugo nego da sjednu sa djecom i provedu sate u rješavanju zadataka.

Sa druge strane, svi se sjećamo tih dramatičnih trenutaka iz djetinjstva, dok privatni časovi još uvijek nisu bili toliko popularni kao danas, kada otac ili majka sjednu za sto da nam pokažu kako stoje stvari. Svaki zadatak objašnjavali su nam, u prosjeku, između 10 i 50 puta dok mi, umjesto na minuse, pluseve i zagrade, pokušavamo da se koncentrišemo na ciku djece sa ulice. I tako sve dok jedna strana ne izgubi živce. Bilo je tu i suza i prijetnji, ali su se zadaci prije ili kasnije završavali.

Upravo jednu takvu traumu kod tviteraša je nedavno uspio da probudi otac iz Bosne, kada je podjeljen njegov snimak na kojem objašnjava kćerki matematiku.

“Pa piši”

– Da pišem 12, je l’?

“Pa, prvo postavi zadatak!”

– Pa, kako ću ga postaviti, ne znam kako da ga postavim!

“Pa, osam plus četiri, u zagradi. Sačekaj, ne jednako. To su vaše pare”.

– Puta tri?

“Kako, bona, puta tri?! Ako jedna bojica košta tri marke, vi imate ovoliko para, za ovoliko para, koliko možete kupiti bojica?”, bio je uporan strpljivi tata.

Potom se umešala i, pretpostavlja se, mama, pitajući da uskoči i pomogne djevojčici da savlada zadatak, što je ona uz glasno negodovanje odbila, a tata samo klimao glavom i strpljivo nastavio svoju misiju.

Video koji je nazvao “Besplatne instrukcije”, privukao je pažnju korisnika društvenih mreža koji su šaljivo priznali da im je Bosanac probudio traume iz detinjstva, dok su roditelji samo kratko konstatovali da razumiju njegovu muku.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas