Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Kako da gajite biljke u svom stanu?

Preporučeno

Ako želite da dodate malo zelenila u vaš stan, ali nemate pristup otvorenom prostoru, ne brinite! Baštovanstvo u zatvorenom je odličan način da unsete prirodu u zatvoreni prostor i stvorite opuštajuće i lijepo okruženje. 

Saveti za uređivanje doma su brojni, a ako želite da unesete biljke u svoj dom, biće vam potreban vodič kako da prođete kroz ovaj proces.

U ovom tekstu ćemo pokriti osnove baštovanstva u stanu, uključujući izbor pravih biljaka, kako da pružite biljkama svjetlost i vodu i kako da riješite najčešće probleme.

Izaberite prave biljke

Prvi korak kada je u pitanju baštovanstvo u stanu je izbor pravih biljaka. Nisu sve biljke pogodne za rast u zatvorenom prostoru, pa je važno birati sorte koje će uspjeti u uslovima gdje nisu osunčane tokom cijelog dana.

Neke dobre opcije za baštovanstvo u stanu uključuju ljekovito bilje poput bosiljka, majčine dušice i peršuna, kao i lisnate zelene biljke poput spanaća, kelja i zelene salate. Takođe možete da uzgajate malo povrće poput čeri paradajza, paprike i krastavca.

Kada birate svoje biljke, razmislite o tome koliko prostora imate na raspolaganju, kao i koliko će vam svjetla i vode trebati. Neke biljke zahtijevaju više njege od drugih, zato budite sigurni da istražite prije nego što se odlučite na ovakav korak.

Obezbijedite biljkama dovoljno svjetlosti

Jedan od najvažnijih faktora kada je u pitanju baštovanstvo u stanu jeste pružanje dovoljne količine svjetlosti biljkama. Većini biljaka je potrebno najmanje šest sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno, tako da ako nemate prozor koji je dovoljno osunčan, možda ćete morati da uložite u neki vještački izvor svjetlosti.

Na raspolaganju je mnogo vrsta ovakvih svjetala, uključujući fluorescentne, LED i svjetla visokog intenziteta (HID). LED svjetla su popularan izbor za unutrašnje baštovanstvo jer su energetski efikasne i emituju malo toplote, što može biti jako pogodno za vaše biljke.

Prilikom postavljanja dodatnog svjetla, pobrinite se da su ona na odgovarajućoj udaljenosti od vaših biljaka. Previše svjetlosti može biti jednako štetno kaoi nedostatak svjetlosti, pa je važno pronaći pravu ravnotežu.

Pravilno zalivajte biljke

Pored svjetlosti, voda je još jedan bitan element u unutrašnjem baštovanstvu. Većini biljaka odgovara zalivanje kada je gornji centimetar tla suv pri dodiru. Previše zalivanja može dovesti do truljenja korijena, što takođe može biti pogubno za biljke.

Da biste pravilno zalivali biljke, koristite bokal da polako sipate vodu na zemlju oko baze biljke. Potrudite se da voda ne dospje na lišće, jer to može dovesti do rasta gljivica.

Neke biljke, poput sukulenata i kaktusa, zahtijevaju manje vode od drugih. Važno je razumjeti specifične potrebe svake biljke koje uzgajate, zato se dobro informišite o potrebama svake biljke.

Izaberite pravu zemlju

Odabir pravog zemljišta je još jedan važan faktor kada gajite biljke u zatvorenom. Većina unutrašnjih biljaka je potrebna zemlja koja će lako propustiti vodu, ali i zemlja koja je bogata organskim materijama.

Prilikom odabira zemlje za vaše biljke, potražite onu koja je posebno formulisana za unutrašnje biljke. Izbjegavajte upotrebu baštenske zemlje, koja može biti preteška i može sadržati štetočine i bolesti.

Koristite prave saksije

Odabir pravih saksija takođe može igrati ključnu ulogu u gajenju biljaka u zatvorenom. Većina biljaka više voli saksije koje su nešto veće od njihovih trenutnih, ali one takođe moraju imati i rupe kako bi višak vode mogao da iscuri.

Kada birate saksiju, razmislite o materijalu od kojeg je napravljena. Terakota saksije su popularan izbor za unutrašnju baštovanstvo jer su porozni i omogućavaju dobru cirkulaciju vazduha. Međutim, ove saksije se mogu brzo osušiti, tako da ćete možda i češće morati da zalivate svoje biljke.

Đubrite vaše biljke

Većina unutrašnjih biljaka ima koristi od đubrenja svakih nekoliko nedelja. Možete da koristite tečno đubrivo koje je posebno dizajnirano za unutrašnje biljke ili možete da koristite đubrivo sporog oslobađanja koje se dodaje u tlo.

Obavezno slijedite uputstva na pakovanju đubriva, jer ako pretjerate, ovo takođe može biti štetno za biljke. Kora od mandarine može biti odlična prehrana za biljke koja će pospješiti njihov rast.

Uobičajeni problemi koji se javljaju

Čak i sa pravilnom njegu, biljke koje se gaje u zatvorenom prostoru ponekad mogu imati probleme. Evo nekih uobičajenih problema i kako ih se riješiti:

  • Žuto lišće: Ako lišće vaše biljke postane žuto, to može biti znak prekomjernog zalivanja. Pokušajte da se manje zalivate biljku i ostavite da se tlo osuši između zalivanja.
  • Smeđi vrhovi: Smeđi vrhovi na lišću mogu biti znak manja vode ili niske vlažnosti vazduha. Obavezno zalivajte svoje biljke dovoljno i razmislite o upotrebi prskalice da biste povećali vlažnost vazduha.
  • Pojava štetočina: Zatvorene biljke ponekad mogu privući štetočine poput paukova, vunastih vaši i štitastik vaši. Ako primjetite bilo kakve znakove štetočina, izolujte pogođenu biljku i tretirajte je insekticidima.
  • Nedostatak rasta: Ako vaša biljka ne raste onoliko koliko želite, to bi moglo biti posljedica neadekvatnog svjetla ili hranljivih materija. Razmislite o pomjeranju saksije na sunčano mjesto ili češće đubrite.

Gajenje biljaka u stanu može biti koristan ali i opuštajući hobi, a sa malo njege i pažnje možete uspješno gajiti biljkei u zatvorenom. Ne zaboravite da istražite potrebe biljke, kao i da ih redovno zalivate i njegujete.

Izdvajamo

Izdvajamo

Klanjana dženaza preminuloj porodilji Elviri : Tek rođeni sin dobio ime Elvir, po svojoj majci

Elviri Huskanović (29), porodilji koja je preminula nakon urednog poroda na putu za UKC Tuzla, danas je na Centralnom...

Još vijesti za vas