Utorak, 25 lipnja, 2024

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Preporučeno

Ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija još sinoć oglasio na platformi X

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da se umanji značaj rezolucije. A prljavih poteza je bilo sa skoro svih strane.

Raspravljajući o amandmanima pokušalo se podmetnuti da se radi o “drugim odgovornostima”, a ne – krivičnoj odgovornostima, kao i o ukupnoj odgovornosti zasnovanoj na međunarodnom pravu.

Ponajviše je smetala riječ – genocid.

Ipak, angažmanom naših diplomata uspjeli smo izbjeći zamke.

Srebrenica se, nažalost, najviše spominje kada to odgovara političarima, uključujući i bh. političku scenu. Nerijetko uoči samih izbora…

A o Srebrenici se treba govoriti svaki dan. Istini za volju, lijepo je vidjeti makar i na ovaj način da se Srebrenica vratila na globalnu scenu…

Ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija još sinoć oglasio na platformi X, gdje je, na početku objave, naveo:

Upravo se čita:  Dijaspora u BiH poslala rekordnih 5,7 milijardi KM

– Šutili smo negatorima genocida dok su slavili i “zakazivali” pa “otkazivali” nepostojeća zasjedanja Generalne Skupštine UN kao i dok su se “obračunavali” sa “Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995” prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen.

Njima je, nastavlja, smetala “samo” jedna riječ: GENOCID.

– Srebrenica je posljednjih mjeseci ponovo vraćena na globalnu scenu – simbol borbe za pravdu, istinu, pomirenje, učenje, prevenciju genocida i u konačnici simbol borbe protiv negiranja genocida. Od toga niko više ne može “pobjeći”, poručio je Lagumdžija, te dodao:

– Negatori genocida su počeli i slaviti tvrdeći da se zasjedanje odgađa sve dok se ne otkaže. Za svaki slučaj, eventualno glasanje u kojem bi bili poraženi, počeli su slaviti kao pobjedu. Ovim putem i časne ljude, kao i dušmane, obavještavam. Danas je usaglašen konačni tekst Rezolucije o kojem će se Generalna skupština UN izjasniti 23.5.2024. Do tada ćemo biti najbolja verzija nas samih. Učinićemo sve što moźemo – kao i prethodnu godinu, poručio je.

Usaglašena konačna verzija Rezolucije, koja će se naći pred svim članicama UN u idući četvtak, navodi Lagumdžija, nas je dovela do još kvalitetnijeg “upeglanog” teksta sa dva amandmana koja su postali sastavni dio dokumenta o kojem će se glasati.

Upravo se čita:  Nakon vrućina, nevrijeme stiglo u BiH: Kiša i grad u Tuzli, Doboju, Zvorniku

– Prvi izbija argumente lažnim patriotima koji promoviraju nepostojeću krivicu “genocidnih naroda”! Tekst glasi: “Ponavljamo da se krivična odgovornost po medjunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini” Drugi ukazujem na jačanje jedinstva u različitostima koje nije samo moto EU nego i priroda naše zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama. Tekst glasi: “Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u razlicitostima u Bosni i Hercegovini.”, navodi Lagumdžija u objavi na X-u.

Upravo se čita:  Potpis s “crnolistašima”: Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija

Zatim je podijelio konačni tekst Rezolucije, uz poruku:

– Da ne bude nesporazuma – ovo je konačni tekst Rezolucije o “Međunarodnom danu refleksije i komemoracije 1995 genocida u Srebrenici”, koji će se naći pred Generalnom skupštinom UN 23.5.2024. Učinili smo sve što smo znali i mogli. Nećemo stati. Hvala svima koji su bili sa nama!

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas