Utorak, 5 prosinca, 2023

Kako komšije ‘deru’ turiste: ‘Vožnju taksijem u Splitu platili su 180 eura’

Preporučeno

Svake godine ista priča kada kreće turistička sezona u Splitu. Svako malo javi se neko od stranaca šokiran cijenama taksi usluge.

Kako navodi Dalmacija danas, najnoviji primjer je usluga od jučer kada je turist vožnju od Splita do zračne luke platio gotovo 180 eura.

“Radim u ‘rent a caru’ i maloprije dolazi stranka u Zračnoj luci Split i žele od nas preuzeti osobni automobil. Gledam ljude, izvan sebe su, pitali su me je li normalno da se iz Splita (Trajektna luka) do aerodroma naplati 180 eura!!? Na to mu kolega kaže da zove policiju jer da to nema veze s mozgom”, prepričao je za Dalmaciju Danas anonimni čitatelj (podaci poznati redakciji).

Upravo se čita:  Ovo je Vezira koja se u porodičnoj kući ugušila od dima iz peći na pelet

Potom pomenuti portal navodi:

“Već 4-5 godina mi govorimo da je ovo katastrofa i jednostavno ne znam šta bih rekao. Ovo je dno dna, ali je nažalost država omogućila da se to radi. Država je omogućila da on stavi taksi oznaku na krov i da je taksist. Sa kopijom dozvole za taksi da je legalan, on ne treba imati apsolutno ništa nego tu taksi oznaku na krovu. I nažalost, on kada izda taj fiskalni račun, on je apsolutno jedan kroz jedan ispred zakona. Ispred očiju javnosti on je dno dna, ispred očiju normalnih prijevoznika on je dno dna, ali pred zakonom je jedan kroz jedan”, kaže nam Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika pri Obrtničkoj komori Splitsko-dalmatinske županije.

Upravo se čita:  Gradski autobus se prepolovio tokom vožnje

Nekada je, kaže Topić, cijene taksija određivao Grad.

“Meni je žao ljudi, ali njemu je to omogućio Zakon o cestovnom prijevozu gdje on sam može formirati svoju cijenu. Prije je Grad određivao zimsku i ljetnu tarifu, zima je bila 30 kn ili sada 4 eura do tri kilometra po gradu, a ljetna je bila 20 kuna start, deset kuna po kilometru i tada su ljudi govorili da je skupo. Ne mogu reći da je u ovom slučaju bio neki vozač koji radi preko platforme, ali to nije isključeno. Digitalna platforma je neka startna pozicija da bi vi uopće bili na tržištu i to je to”, kazao je Topić.

Upravo se čita:  Majka otkrila šta se dešava na dan Vanjina (14) nestanka: ‘Kamere pokazuju da je skrenula s uobičajene rute’

Ovakvih situacija desio se veliki broj posljednjih godina. Strane se državljane mnogo puta “odere” vožnjom po gradu ili do zračne luke. U ovom slučaju dvoje turista platilo je do zračne luke 6 eura po kilometru, a iako su cijeli slučaj prijavili i policiji, nisu im mogli pomoći.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo