Utorak, 25 lipnja, 2024

Kako preživjeti: Potrošačka korpa u BiH sada iznosi 2,993 marke!

Autor:Fena

Preporučeno

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za septembar ove godine iznosi 2.993,50 KM.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za juli ove godine, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, iznosila je 1.257 KM. Minimalna plata prema odluci Vlade FBiH je 596 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 41,99 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 19,91 posto.

Upravo se čita:  U BiH ekstremno visoke temperature, upaljen crveni meteoalarm

Kako navode iz SSSBiH, do pojeftinjenja Sindikalne potrošačke korpe u odnosu na prethodni mjesec došlo je isključivo zbog smanjenja troškova u kategoriji obrazovanje i kultura (troškovi nabavke udžbenika i školskog pribora su bili dijelom izračuna za mjesec august).

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Upravo se čita:  Neum pun turista: Za vikend se očekuje da bi mogao biti 100 posto popunjen

Potrošačku korpu čine kategorije – prehrana (41,37 posto učešće u Sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (13,18 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,11 posto), obrazovanje i kultura (11,69 posto), odjeća i obuća (13,36 posto), prijevoz (4,61 posto), održavanje domaćinstva (6,68 posto učešće u Sindikalnoj potrošačkoj korpi).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz SSSBiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas