Srijeda, 22 svibnja, 2024

Kako sam ubio Osamu bin Ladena nakon susreta oči u oči

Preporučeno

Bivši SEAL-ovac koji tvrdi da je ubio Osamu bin Ladena po prvi put je progovorio o trenutku kada je s tri metka u glavu upucao najtraženijeg teroristu na svijetu i gledao njegov posljednji izdah.

v73863Intervju koji će izaći u martu u magazinu Esquire, tajni vojnik opisuje detalje dvije minute šokantnog događaja koji je obilježio historiju.

Pripadnik jedinice Navy Seal Team Six – koji je, zbog sigurnosti, imenovan samo kao ‘onaj koji je povukao okidač’ – otkriva kako su se pripremali za odvažnu misiju i priča o trenutku kada se s vođom al-Qa’ide susreo licem u lice.

Kada su dobili zadatak, priča bivši SEAL-ovac, agentica CIA-e kazala je timu da se bin Laden 100 posto nalazi na trećem spratu njegovog skloništa u pakistanskom Abbottabadu.

Upravo se čita:  Elektroprivreda BiH se obrušila na FERK jer nije odobrio blok tarife i poskupljenje struje

– Pronašli smo ga. To je on. Ovo je moja životna misija. Optimistična sam – kazala je agentica.

Kada je bin Ladena pogledao u oči, SEAL-ovac je ostao iznenađen njegovom pojavom. Bio je puno viši nego je očekivao – viši od bilo kojeg njihovog muškarca, i mršav, s kratkom bradom i obrijanom glavom.

Držao je svoju ženu Amal ispred sebe kao štit i bio je u potpunom mraku, nije ništa vidio, mogao je samo osluškivati, dok je ‘Ubojica’ kroz infracrvene naočale mogao vidjeti tačno šta se događa.

– Kretao se prema naprijed. Pištolj mu je bio nadohvat ruke. Bio je prijetnja. Morao sam ga upucati ravno u glavu kako ne bi imao prilike sam se raznijeti.

U toj sekundi sam ga upucao, dva puta u čelo. Bam! Bam! Drugi put se srušio. Pao je na pod ispred kreveta, a onda sam pucao ponovno. Bam! Isto mjesto. Bio je mrtav. Nije se micao. Jezik mu je ispao iz usta. Gledao sam kako posljednji put udiše i izdiše, to je bilo samo refleksno disanje. Kada je udahnuo, pomislio sam:

Upravo se čita:  Monitoring Istinomjera: Prva godina mandata Vlade FBiH

– Je li ovo najbolja stvar koju sam ikada učinio, ili najgora? Ovo je stvarno, i to je on. Sranje. Čelo mu je bilo jezivo. Bilo je poluotvoreno i vidio sam mozak kako mu curi preko lica – kazao je bivši SEAL-ovac.

“Ubica” tada opisuje trenutke nakon pucnjave i kako se bin Ladenova žena Amal nagnula nad njega i počela vrištati.

Nakon što ju je ušutkao i zavezao za krevet, primijetio je bin Ladenovog najmlađeg sina, koji je tada imao dvije do tri godine i svjedočio ubistvu oca.

Upravo se čita:  Poraz Dodikove politike: Stranke vlasti iz RS-a će izaći na izbore po Schmidtovim pravilima

– Stajao je tamo, s druge strane kreveta. Nisam ga želio povrijediti, jer nisam divljak. Šokiran je vrištao i plakao. Nije mi bilo drago što je bio preplašen. Podigao sam ga i odnio kraj majke – kazao je SEAL-ovac.

Dodao je i kako je akcija na trećem spratu trajala 15-ak sekundi. Kasnije se sjetio da je imao bocu urina cijelo vrijeme u džepu, jer se morao ‘olakšati’ u vožnji helikopterom.

“Ubica”, otac dvoje djece, u intervjuu opisuje kako je taj posao doveo do raspada njegovog braka i tvrdi kako vlada SAD-a uopće ne vodi brigu o svojim veteranima.

(Jutarnji.hr)

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas