Nedjelja, 25 veljače, 2024

Kako se “gule” građani: Kupovinom dizela za 100 KM, državi dajemo čak 38 KM

Autor:BHRT

Preporučeno

“Niz fiskalnih i parafiskalnih nameta u BiH nema jasno definisanu zakonsku namjenu što znači da ulazi u budžet i troši se na način kako se troši, obično za stabilizaciju budzeta”, navodi Čavalić.

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini konstantno se povećavaju, a time i prihodi po osnovu akciza i putarina na naftu i naftne derivate. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u prvih pet mjeseci ove godine prikupljeno je 201,6 miliona KM akciza i 247,8 miliona putarina na naftu i naftne derivate.

Novinari BHRT-a su provjerili koliko nameta uzima država i kako inspekcija kontroliše cijene?

Ako odete na bezinsku pumpu i kupite dizela za 100 KM, državi dajete 38 maraka. U federalnom Udruženja distributera nafte i naftnih derivata kažu da su u strukturi cijene akcize i putarine fiksne, a da je PDV promjenjiv i da se povećao za 20 feninga u odnosu na ranije cijene.

Upravo se čita:  Sarajevo: Prepoznajete li lopova sa snimka? Za informaciju se daje novčana nagrada

“Cijene bi u ovom trenutku trebalo nešto smiriti, ali do značajnijeg pada cijena može doći eventualno izmjenom u poreskoj strukturi cijene. Onaj ko ima maržu veću od 25 feninga, neka mu zatvore pumpu”, kaže Milenko Bošković, predsjednik Udruženja distributera nafte FBiH.

Problem je što se prikupljene akcize i putarine ne troše namjenski, već za realizaciju različitih budžetskih potreba, uključujući i politički populizam u izbornoj godini, smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić.

“Niz fiskalnih i parafiskalnih nameta u BiH nema jasno definisanu zakonsku namjenu što znači da ulazi u budžet i troši se na način kako se troši, obično za stabilizaciju budzeta”, navodi Čavalić.

Upravo se čita:  Hadžifejzović šokirao gledaoce: 'Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja...'

Predsjednica Udruženja građana “Don” kaže da oni koji donose odluke o nametima očigledno nije briga za građane koji pune budžetske kase. Nedopustivo je, smatra, da građani nemaju uvid gdje završavaju milioni prikupljeni kupovinom goriva.

“Rekordno imamo najniže plate što se tiče realnog sektora, 325 evra. Sramota je da pričamo da po istoj cijeni plaćamo gorivo kao negdje u Evropi”, kaže Murisa Marić, , predsjednica Udruženja građana “Don” iz Prijedora.

U Federalnoj Upravi za inspekcijske poslove dostavili su nam zbirne podatke o inspekcijskim kontrolama cijena goriva i osnovnih životnih namirnica. U prvoj polovini godine izrečene su kazne u iznosu od 518.700 maraka. U Inspektoratu Republike Srpske saopštili su da su pojedini distributeri nafte zaračunavali marže i za 30 feninga veće od dozvoljenih 25 feninga.

Upravo se čita:  Potrebno je ispuniti uslove: Kada radnik može dobiti otpremninu i kako se određuje iznos?

“Tokom inspekcijskih kontrola na 108 benzinskih pumpi su utvrđene nepravilnosti i prekoračenje propisanih marži, zbog čega je izdato 214 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1.561.000 maraka”, navode iz Inspektorata RS.

U Autoputevima Republike Srpske su objasnili da se putarine koriste za otplatu kredita za gradnju autoputeva, troškove eksproprijacije i pripremu planske i studijske dokumentacije. Navode da bi se autoputevi mnogo sporije gradili da se čeka prikupljanje putarina i napominju da je na računu Uprave za indirektno oporezivanje neraspoređenih 175 miliona maraka, jer još nisu dogovoreni novi koeficijenti raspodjele.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Hadžifejzović šokirao gledaoce: ‘Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja…’

Novinar i urednik Face TV Senad Hadžifejzović imao je sinoć zagonetnu odjavu Centralnog dnevnika. Naime, Hadžifejzović je najavio da...

Još vijesti za vas