Subota, 20 travnja, 2024

Kako se obogatio turski pastir: Želio učiti engleski, a postao milijarder!

Preporučeno

Hamdi Ulukaya rođen je u Turskoj, u Anadoliji, u porodici koja je imala mljekarsku farmu. Studirao je političke nauke u Ankari, a u SAD je došao 1994. na usavršavanje engleskog jezika. Sada je vlasnik i izvršni direktor firme

hamdi
Hamdi Ulukaya

Hamdi Ulukaya, pastir iz Turske u SAD je došao kako bi usavršio engleski, a za šest godina je uspio postati milijarder. Imperij je izgradio na jogurtu, proizvodu oko kojeg se svađaju Grci, Bugari i Turci. A dok se oni svađaju, Hamdi zarađuje ogroman novac!, piše RTS, a prenosi internetski portal b92.
Pastir iz istočne Turske došao je u Sjedinjene Američke Države, proizveo jogurt i za manje od šest godina postao milijarder! Zvuči kao scenarij za trash film, no nije, a zasigurno može poslužiti kao primjer “američkog sna”.

Hamdi Ulukaya rođen je u Turskoj, u Anadoliji, u porodici koja je imala mljekarsku farmu. Studirao je političke nauke u Ankari, a u SAD je došao 1994. na usavršavanje engleskog jezika. Sada je vlasnik i izvršni direktor firme “Čobani” (čoban je na turskom pastir), koja proizvodi tzv. grčki jogurt s kojim je pokrenuo “jogurt-revoluciju” u Americi.

Upravo se čita:  Bosanac iznajmljivao "narko-vile" za uzgoj marihuane: "Rekli su mi da nije ništa opasno"

Kada se otisnuo preko “bare”, prvo što mu je zasmetalo, kaže Hamdi, bio je jogurt koji konzumiraju Amerikanci.

“Jogurt je pretanak, presladak… Lakrdija. Čista prevara, jednom riječju strašno. Užasno”, tvrdi Hamdi.

Za razliku od američkog, jogurt iz Turske je gust, slan, s puno proteina i jako malo masti, ali tu vrstu jogurta u SAD zovu grčki po grčkom poduzeću Fage koje je nudilo sličan proizvod. No, za razliku od svih ostalih na američkom tržištu, njegov jogurt, kaže Hamdi, nema konzervansa.

Upravo se čita:  Netanyahu nakon iranskog napada obećao pobjedu, sa Bidenom razgovarao telefonom 25 minuta

“Nemam nikakav razlog stavljati konzervans u hranu. Ja se brinem za zdravlje i svima savjetujem – pazite! Bolje promijenite način proizvodnje, jer potrošači sada sve znaju i kazniti će vas ako ne učinite ništa zbog konzervansa”, siguran je Ulukaja.

Prije šest godina kompanija Čobani je imala mizeran promet, a 2012. godinu je prema podacima Blommberga završila s 1,1 milijardu dolara prihoda, čime je Čobani jogurt uvjerljivo najprodavanija marka u Americi. Svaki četvrti jogurt koji popiju Amerikanci silazi s Čobanijeve proizvodne trake.

I dok se čaša američkog jogurta proizvodila iz čaše mlijeka, po pravilu onog u prahu, Hamdi Ulukaya je čašu jogurta odlučio praviti od tri čaše mlijeka.

Kaže da su testirali stotine recepata sve dok nisu pogodili pravi, koji je oduševio sve profesionalne degustatore. Prve čaše njegovog jogurta krenule su s trake na police supermarketa krajem 2007. godine.

Upravo se čita:  Generalni sekretar UN-a: Svijet sebi ne može priuštiti još jedan rat

Kako nije imao novca za reklamu svog proizvoda, Hamdi se poslužio trikom pa je napravio ambalažu koja je vizuelno izgledala veća od pakiranja konkurentskih proizvoda.

I posao sa Čobani jogurtom je krenuo pa su ubrzo uz običan jogurt počeli prodavati i jogurte sa breskvom, jagodama, borovnicom i drugim voćem, a prodaja je porasla 10 puta.

U početku je prodavao 400.000 čaša jogurta sedmično, pa milion, pa 1.200.000. I činilo se da je tu kraj.

Ali nije, jer Hamdi Ulukaya tvrdi: “U SAD se pije samo jedna trećina jogurta u usporedbi sa Evropom a to je već veliki poslovni izazov!”.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas