Srijeda, 28 veljače, 2024

Kako zaraditi od starog automobila?

Preporučeno

Proteklih nekoliko godina došlo je do velikog rasta cijena automobila, kada su one u očima potrošača potpuno neosnovano skakale. Međutim, iza ovog naglog rasta se kriju brojni faktori koji su uticali na smanjenje proizvodnje novih automobila.

To je direktno uticalo i na tržište polovnjaka, kojih je bilo nikada manje, dok je potražnja ostala na sličnom nivou. Jedno je bilo sigurno, a to je da će cijene u takvim uslovima vrtoglavo otići u vis, što se i dogodilo.

Oni koji su u ovom periodu porasta cijena prodali svog starog polovnjaka, sigurno su uspjeli da dobiju znatno veću cijenu nego što su to mogli očekivati ili pretpostaviti samo par godina ranije.

Za 2023. godinu je najavaljeno snižavanje cijena i stabilizacija tržišta, pa se onima koji još uvijek nisu uspjeli da prodaju savjetuje da što prije krenu u potragu za kupcem.

Kao najbolje rješenje nameću se agencije za otkup vozila, a u nastavku pogledajte i zašto su u poređenju bolje od klasičnih kanala prodaje.

Profesionalne firme za otkup će kupiti vozilo u bilo kom stanju

Postoje oni trenuci kada prodavci shvate da su vjerovatno predugo čekali sa trenutkom za prodaju, te da je automobil toliko propao, da se više ni ne treba truditi prodati ga.

Možda previše često dolazi do kvarova, vozilo je pretrepjelo nekoliko jačih sudara ili nešto treće, a vi kao vlasnik niste imali sredstava za popravku. Ne brinite, zato što čak i u tim slučajevima možete zaraditi.

#1 Prodaja automobila na kilo

Cena automobila na kilo određuje se na osnovu težine, odnosno kilaže dijelova koji čine automobil. Oni se kasnije koriste u druge svrhe, ali je vama kao prodavcu važno da čak i svoje neupotrebljivo vozilo koje skuplja prašinu u garaži možete prodati i fino zaraditi.

Dakle, što je vozilo teže, dobićete više novca, a najbolje od svega je što ćete se riješiti glavobolja!

#2 Otkup havarisanih vozila

Sudari se na putevima neminovno dešavaju, te vozila nažalost nerijetko ostaju gotovo upropašćena. Sa druge strane, nekada se ne isplati obavljati popravku, koja u velikom broju slučajeva prevazilazi novčanu granicu koje osiguranje pokriva.

Vozači nekada prosto budu u očaju, jer im se ne isplati popravljati vozilo, s obzirom da bi sama popravka sa cijenom bila gotovo ravna kupovini novog funkcionalnog vozila.

Upravo ovaj problem rješavaju agencije za otkup automobila koje otkupljuju vozila u bilo kakvom

stanju. Naravno, cijena koju će ponuditi će zavisiti od stanja automobila, ali kada se nalazite u trenucima gdje ne vidite drugi izlaz, vjerujemo da biste oberučke prihvatili i 700, 800 evra samo da se riješite muka.

#3 Otkup svih vrsta zdravih vozila bez obzira na marku

Pored otkupa havarisanih i neupotrebljivih vozila na kilo, agencije se bave i kupovinom potpuno funkcionalnih polovnih vozila. Ono što je značajno jeste da se na ovaj način može prodati bilo koje vozilo, bilo da je to automobil, kamion, skuter, bez obzira na marku, model ili godište.

Prednosti prodaje preko agencije u odnosu na oglase

Pored toga što pri saradnji sa agencijama za otkup vozila možete prodati bilo šta i na taj način zaraditi, neophodno je istaći da postoje još neke prednosti u odnosu na klasične kanale prodaje.

Kada kažemo klasični kanali za prodaju vozila, ovde prije svega mislimo na oglase i popularne sajtove. Prije nego što se uopšte uputite u prodaju, razmislite samo o tome da kada jednom ostavite broj telefona na oglasima, može vas pozvati bilo ko.

Možda će to biti ozbiljan kupac, a vi budete srećni dobitnik i odmah prodate svoj automobil. Nažalost, stvari uglavnom ne idu baš tako lako.

Vjerovatno ćete prije svega morati da budete strpljivi, te da čekate možda i po nekoliko mjeseci da vam se javi zainteresovana strana. Čak i kada se to desi, morate biti spremni na pregovore i veoma često neosnovano spuštanje cijena.

Vlada nepisano pravilo da kupac uvijek spušta cijenu, dok je prodavac prethodno zbog toga diže, ali i obrnuto. Ostavlja se dosta prostora za gubljenje vremena i živaca.

Sledeći problem na koji možete naići jeste i mjesto nalaženja sa potencijalnim kupcem. Da li će on ka vama ili vi ka njemu, ili ćete se naći negdje na sredini. Bilo kako bilo, čest utrošak vremena bez rezultata.

Sa druge strane, prodaja u saradnji sa profesionalnim agencijama ide glatko i bez ikakvih problema.

Sve što je potrebno jeste da okrenete pravi broj telefona, dogovorite se oko mjesta nalaženja i stručnjacima prepustite da procijene vrijednost. Nakon objektivne procjene dobijate realnu cijenu u odnosu na sve tržišne uslove.

Pored toga, imaćete prilike da sarađujete sa finim i profesionalnim ljudima. Ukoliko je to potrebno, predstavnici agencije će organizovati i transport vašeg vozila ako je ono havarisano.

A kada je u pitanju test vožnja, lokacija će biti odabrana tako da bude adekvatna, ali opet najbliža vama.

Novac dobijate u kešu u cjelosti, odmah nakon postignutog dogovora!

Nadamo se da vam je laknulo posle čitanja ovog teksta, kao i da sada znate kome da se obratite kada vam je potrebna prodaja vozila.

Za još zanimljivih i korisnih tekstova, čitajte naš portal!

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas