Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Kanton u FBiH utvrdio deficitarna zanimanja: Ako mladi upišu ove zanate dobiće po 1.000 KM

Autor:Klix.ba

Preporučeno

Stipendiranje učenika koji upišu neko od deficitarnih zanimanja postala je ustaljena praksa u Tuzlanskom kantonu.

Nekoliko zanata u Tuzlanskom kantonu utvrđeno je kao deficitarno, a budući srednjoškolci koji upišu neko od njih dobit će stipendiju koja je nešto veća od hiljadu konvertibilnih maraka.

U Tuzlanskom kantonu postoji 30 srednjih škola koje u idućoj školskoj godini raspolažu sa 5.328 slobodnih mjesta. To je i više nego dovoljno za sve osnovce koji su okončali deveti razred te tako stekli uslove za upis u srednju školu. Inače, u ovoj regiji naše zemlje takvih je 4.007.

Upravo se čita:  Na čekanju imenovanje Marina Vukoje? Bošković potvrdio: Odgođena sjednica Komisije za izbor i imenovanje

Kada je riječ o parcijalnim mjestima, u gimnazijama je prema projekcijama planiran upis 720 učenika prvog razreda, u tehničkim školama je njih 2.496, stručnim 2.040 te umjetničkim 72.

Kako su naveli iz Ministarstva obrazovanja TK, u medicinske škole je planiran upis 21 odjeljenja, što je za tri manje u odnosu na prošlu godinu.

“Još postoji veliki interes za medicinsku školu, a tržište rada zahtijeva da se upis reducira. Poseban akcenat ove godine smo stavili na stručne škole. Proveli smo i medijsku kampanju i promovirali deficitarna zanimanja, da bi animirali mlade ljude da upišu te smjerove. Zbog toga je Vlada TK izdvojila 100.000 KM za stipendiranje učenika koji upišu jedno od deficitarnih zanimanja”, kazao je resorni ministar Ahmed Omerović.

Upravo se čita:  Christian Schmidt u UN: Milorad Dodik radi na raspadu BiH, to je scenario s teškim posljedicama

Kada je riječ o deficitarnim zanimanjima, Kantonalna vlada je ranije utvrdila da su to zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, rukovalac građevinskih pretovarnih mašina, tapetar, plinski i vodoinstalater, poslastičar, rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa i kuhar.

Stipendiranje učenika koji upišu neko od deficitarnih zanimanja postala je ustaljena praksa u Tuzlanskom kantonu. Novina u narednom periodu bi moglo biti i plaćanje prakse u srednjim stručnim školama.

Upravo se čita:  Avion Antonov od danas nadlijeće Bosnu i Hercegovinu: 'Snimat će teritoriju sa ciljem dobijanje podataka o vojnim snagama'

Inače, praksa u prvom razredu se obavlja jedan dan u sednici, u drugom dva dana, a u trećem tri dana sedmično. Plaćanjem praktičnog rada podržali bi se mladi ljud, a poslodavci bi mogli da pripreme kadrove za potrebe privrede piše Klix.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas