Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Kao mladić krenuo u biznis, sad postao jedan od najvećih bh. izvoznika

Preporučeno

Iz godine u godinu šire asortiman proizvoda i povećavaju kapacitete uz trajno usavršavanje i usmjerenost na kvalitetu proizvoda i usluga.

Kompanija Miviko iz Posušja nastavlja svoj rast na listi najvećih bh. izvoznika. Riječ je o veoma uspješnoj kompaniji koja izvozi na zahtjevna evropska tržišta i svake godine unapređuje svoju proizvodnju, piše BiznisInfo.ba.

Ova, široj javnosti manje poznata kompanija, prvi put se prošle godine našla na listi deset najvećih bh. izvoznika, i to na 9. mjestu, što je mnoge iznenadilo.

No, tu se nije zaustavila. Prema podacima za prva tri mjeseca 2024. godine, kompanija se našla na visokom 6. mjestu najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine, rame uz rame sa vodećim gigantima domaće industrije.

Upravo se čita:  Sindikat BH Telecoma najavio štrajk, smatraju da se ne poštuje kolektivni ugovor

Riječ je o podacima koje su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH dali za BiznisInfo.ba. Prema tim podacima, najveći bh. izvoznik u prva tri mjeseca ove godine bila je Alumina Zvornik.

Koliki je uspjeh komanije Miviko, govori činjenica da je postala veći izvoznik od jednog ArcelorMittala, koji je pao sa prvog na osmo mjesto.

Upravo se čita:  Bingo otvara još jednu pumpu, stavili i promotivne cijene goriva

Miviko je firma koja se bavi proizvodnjom žica i kablova. Osnovana je 2008. godine u Posušju, a njen vlasnik je uspješni poduzetnik Damir Vican. Ključni trenutak dešava se u aprilu 2011. godine kada su pokrenuli modernu tvornicu, opremljenu najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju električnih kablova.

Iz godine u godinu šire asortiman proizvoda i povećavaju kapacitete uz trajno usavršavanje i usmjerenost na kvalitetu proizvoda i usluga.

Prednost ove kompanije je što je u stanju postići visoke stope iskorištenosti kapaciteta i proizvoditi kvalitetne proizvode, a pritom održavati niske troškove proizvodnje.

Upravo se čita:  Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Osnivač kompanije, Damir Vican, privatnim biznisom bavi se od najranije mladosti. Najprije je početkom 90-tih osnovao firmu “Vican Trade”, a ideja je bila da se bavi trgovinom i transportom, ali mu je planove poremetio rat. Nakon završetka rata dobija ideju da se počne baviti proizvodnjom.

Inače, Miviko danas izvozi više od 85 posto svojih proizvoda, a radi se o skupim, berzanskim robama. Najviše izvoze u države Evropske unije.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas