Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Karamehmedović: BHRT doveden u minus od 71 milion KM, RTRS i Federalna RTV ostvarili prihod od 53, odnosno 20 milion KM

Preporučeno

Na današnjem sastanku Trojke o daljem finansiranju Radiotelevizije BiH i RTV Federacije BiH nije postignut dogovor o načinu izlaska iz finansijske krize u koju je, dugogodišnjim kršenjem zakona od strane entitetskih emitera, dovedena Radiotelevizija BiH.

Sastanku su, pored premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, prisustvovali državni ministri i ujedno predsjednici Naroda i pravde i Naše stranke Elmedin Konaković i Edin Forto, poslanik SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović te generalni direktor BHRT Belmin Karamehmedović i Džemal Šabić, kojem je mandat generalnog direktora Federalne radiotelevizije istekao još 2013. godine.

Na sve prijedloge kojim bi se, barem, u kraćem periodu osigurala opstojnost Radiotelevizije Bosne i Hercegovine ali i Federalne Radiotelevizije, uz pomoć sredstava prikupljenih preko računa Elektroprivrede BiH, Šabić je imao negativan stav insistirajući na tome da aneks ugovora ostane poptuno isti kao što je to bio slučaj u prethodnih šest godina. S obzirom na to da je u tom periodu po osnovu nezakonitog zadržavanja sredstava od takse, BHRT doveden u minus od 71 milion KM, a da su RTRS i Federalna RTV ostvarili prihod od 53, odnosno 20 milion KM, zadržavanje statusa quo nije prihvatljiva opcija za javni servis na nivou države BiH. Pored toga što smo ovakvim ponašanjem dovedeni u ogromnu finansijsku dubiozu, BHRT ne želi više legitimirati nastavak kršenja zakona i pljačku BHRT koju zajedničkim snagama provode dva entitetska javna servisa.

Upravo se čita:  Policija oduzela Seata od vozačice koja je imala 15.868,00 KM neplaćenih kazni

Generalni direktor BHRT prihvatio je prijedlog da se raspodjela pomenutih sredstava u ograničenom vremenskom period vrši na pravedniji način kako bi oba emitera mogla nastaviti s obavljanjem svoje funkcije a zbog Šabićevog insisitiranja da sve ostane isto, sastanak je završen bez konkretnog rezultata.

Neprihvatanjem prijedloga Šabić će biti odgovoran za posljedice po oba emitera posebno ukoliko BHRT bude prinuđen da obustavi poslovanje radi nepostojanja finansiranja od 01. januara ove godine.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas