Srijeda, 28 veljače, 2024

Katastrofalan zemljotres u Kini, broj mrtvih rapidno raste

Preporučeno

Broj mrtvih rapidno raste nakon razornog zemljotresa koji je u ponedjeljak ujutro pogodio sjeverozapadnu kinesku provinciju Gansu. Prema izvještajima državnih medija, najmanje 47 ljudi je poginulo, a 296 je povrijeđeno

Kako javlja agencija Xinhua, epicentar potresa maginutude 6.6 stepeni bio je na 13 kilometara istočno od Chabua, na granici dva okruga, Min i Zhang, a dogodio se u 7:45 po lokalnom vremenu. Sat i pol kasnije uslijedio je novi nešto slabiji potres, jačine 5.6.
Ne teren su odmah poslane spasilačke ekipe kako bi pomogle unesrećenim. Na teren su poslani i pripadnici vojske, kao i teška građevinska mehanizacija koja bi trebala pomoći u čišćenju ruševina. Akciju otežavaju teške kiše koje su pogodile ovo područje u posljednje vrijeme.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

Gansu_potresChina Daily navodi da su od posljedica potresa srušene mnoge kuće, prekinute telekomunikacijske linije, a oštećen je i autoput koji vodi prema glavnom gradu provincije Lanzhou, udaljenom nešto manje od 180 kilometara.

Prema izvještaju Seizmološkog biroa u Gansuu, magnituda potresa bila jr 6.6 stepeni.

Na društvenoj mreži Weibo, kineskoj verziji Twittera, jedan korisnik je, opisujući strahote izazvane potresom napisao: “Pitam se koliko dugo će nam ova planeta još dozvoliti da živimo na njoj”

Upravo se čita:  Zemlja EU oduzimat će sve automobile s ovim registarskim pločicama

(Doznajemo.com)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas