Petak, 12 travnja, 2024

Katastrofalni uvjeti vožnje: Pokvario se skupo plaćeni voz, putnici se prevoze u prepunim smrdljivim vagonima…

Preporučeno

Insajder, dobro upućen u stanje koje vlada u Željaznicama Federacije BiH progovorio je za internet portal Doznajemo.com pod uslovom zadržavanja najstrože diskrecije. Situacija u ovom preduzeću je na rubu haosa, a menadžment od javnosti krije važne informacije. No, oni koji su prisiljeni koristiti usluge federalnih željeznica i sami se svakodnevno mogu uvjeriti u ono što se događa…

Foto: Gužva na ulasku u voz za Zenicu. U “kompoziciji” su na dan kad je načinjena fotografija bila dva vagona. U petak je samo jedan vagon otišao iz Sarajeva u 15 i 24 za Zenicu…
Foto: Gužva na ulasku u voz za Zenicu. U “kompoziciji” su na dan kad je načinjena fotografija bila dva vagona. U petak je samo jedan vagon otišao iz Sarajeva u 15 i 24 za Zenicu…

– Jedna od informacija koje se kriju je ona o novom Končarevom niskopodnom vozu koji je nedavno počeo saobraćati na relaciji Sarajevo-Banja Luka kao poslovni voz. Prije nekoliko dana je taj super-moderni i skupo plaćeni niskopodni voz imao teži kvar i trenutno je van upotrebe. Nezvanično, radi se o puknuću jedne osovine. Kvar će teško biti otklonjen jer postoje samo dvije mogućnosti da se to učini i obje se ne čine vjerovatnim. Prva je da se pomenuta osovina pokuša popraviti u radionici Željeznica FBiH, za što ne postoje adekvatni uslovi i stručnjaci, a to bi potencijalno moglo ugroziti i sigurnost putnika. Druga je da se nova osovina nabavi direktno iz Končareve tvornice, što je jednako tako malo vjerovatno, jer Željeznice FBiH nisu ni otplatile taj voz a takođe ni remont nekoliko elektro-lokomotiva – navodi naš izvor.

Upravo se čita:  Novi obračun cijena struje: Hoće li oni sa nižim primanjima plaćati više, nego oni koji su u stvarnoj mogućnosti da plaćaju električnu energiju po većim cijenama?

Dodaje da je pored toga upitno uopšte i puštanje Talgo vozova u promet jer se prilikom testiranja pokazalo da se često dešavaju kvarovi na njima.
– Ne treba naglašavati da takvi vozovi kao garnitura u cjelini mogu putovati opet samo do entitetske ili međunarodne granice gdje se mijenja osoblje, kao i prije, a vuču Talgo i niskopodnog voza tada preuzimaju lokomotive ŽRS-a i HŽ-a. Sve u svemu, čini se da je nabavka tih vozova bila totalni milionski finansijski i poslovni promašaj a da do sada niko za to nije odgovarao. Kupljeni su novcem budžetskih korisnika i već se otplaćuju rate kredita a da takoreći ti vozovi nisu ni krenuli put svojih odredišta.

Upravo se čita:  FHMZ objavio prognozu za april: Četiri uzastopna dana kiše i pad temperatura

Još gora situacija je na lokalnim linijama Sarajevo-Konjic i Sarajevo-Zenica gdje nerijetko putnici imaju na raspolaganju samo jedan stari, prljavi i smrdljivi vagon za prijevoz.
Nadalje, najmanje jedan od tri ispravna elektomotorna voza koji su saobraćali na lokalnim linijama Sarajevo-Zenica i Zenica-Maglaj je trenutno u kvaru.

Također, i desetak pružnih prelaza na pruzi Sarajevo-Zenica je van funkcije pa tako svaki voz mora usporiti na 10 KM/h ili stati pred (ne)osiguranim pružnim prelazom što dodatno frustrira putnike i usporava saobraćaj. Ne treba ni pominjati brojna ograničenja brzine na pomenutoj pruzi zbog jako lošeg stanja kolosijeka. Sve ovo ukazuje na činjenicu da apsolutno ništa ne dobivamo sa modernim vozovima dok je ovakvo stanje na prugama – zaključuje. izvor.

Upravo se čita:  "Drugi ulažu u vikendice i bijesna auta, a ja napravio džamiju u dvorištu "

(doznajemo.com)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ambasada SAD: Dodik griješi ako misli da će Amerika stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...

Još vijesti za vas