Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Kavazović: Dani Bajrama su dani naše radosti i našeg zajedništva

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

U svojoj hutbi podsjetio je da je domovina zavičaj, dodajući da mi volimo svoju zemlju i da je, i kada smo daleko od nje, nosimo sa sobom.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice održana je danas u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

U danima Bajrama, poručio je reisu-l-ulema, priđimo jedni drugima, pomozimo jedni drugima i razgovarajmo.

– U ovom bajramskom jutru svjedočimo našu predanost i pokornost Svemogućem Allahu. Hvala mu na blagodatima života koji nam je podario i na blagodatima vjere kojoj nas je uputio. Hvala mu na milosti prema nama i hvala mu na oprostu grijeha u ramazanu. Radosni smo i zadovoljni što je u naša srca ušlo svjetlo vjere i ojačalo nas strpljenjem- rekao je Kavazović.

Upravo se čita:  Dva zemljotresa pogodila Bosnu i Hercegovinu: "Jeziv zvuk, zatresla se cijela zgrada"

U svojoj hutbi podsjetio je da je domovina zavičaj, dodajući da mi volimo svoju zemlju i da je, i kada smo daleko od nje, nosimo sa sobom.

– Svaka njena praška je kap naše krvi, svaki njen kamen je kula u kojoj stražari gazija i zato neka nam niko ne dira u našu domovinu i neka ne iskušava našu odlučnost. Budimo zajedno, Božja pomoć je uz zajednicu koja uvijek nepogriješivo slijedi javni interes. Naučimo poštovati javni interes i voditi dijalog čak i onda kada mislimo drugačije od većine u našoj zajednici. Podredimo svoje ambicije zajednici u kojoj živimo, poštujmo njene propise jer tako čuvamo red – dodao je Kavazović.

Upravo se čita:  Vlada FBiH usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike za period od 2024. do 2026. godine.

Poručio je da su mubarek dani Bajrama dani naše radosti i našeg zajedništva i da je to vrijeme u kojem treba da priđemo jedni drugima bez ikakvih ograda i interesa.

– Nemojmo jedni druge odbijati, neka ruke budu raširene, a srca otvorana. Pomozimo jedni drugima iskreno – naglasio je reisu-l-ulema.

Dodao je da smo skloni optuživati, a da nam je teško upoznati druge , te naglasio da drugima ne činimo ono što ne bismo voljeli da se nama čini.

– Mi svakodnevno odbacujemo, optužujemo i osuđujemo jedni druge, bez srama i stida. Daj nam snage da na ljude gledamo pogledom koji prepoznaje lice brata i sestre. Probudi u nama osjećaj stida i plemenitosti, koji izvire iz saosjećanja prema svim ljudima, posebno onima izloženim patnji, bez obzira na njihovo porijeklo, bili oni siromasi, bolesnici ili muhadžiri. Gospodaru naš, pomozi nam da u našim srcima ponovo otkrijemo umijeće samilosti i suosjećanja, koje će nas učiniti boljim ljudima i boljim vjernicima – rekao je Kavazović.

Upravo se čita:  Važno upozorenje nadležnih: Velika mogućnost poplava u narednih tri dana, naročito u ovim dijelovima Bosne i Hercegovine

Prvog dana Ramazanskog bajrama reisu-l-ulema organizira tradicionalno čestitanje, a u subotu, 22. aprila Islamska zajednica će obilježiti Dan šehida. Centralni događaj bit će održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, a planirano je prisustvo i reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Pročitajte još

Izdvajamo

Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Suad Rožajac tereti se za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje. Nina...

Možda vas zanima i ovo