Subota, 20 travnja, 2024

Kazna za prosjake, ali i one koji im daju novac do 1.200 KM

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Najavljeno pooštravanje kazni delegirano je iz dva razloga. Osnovni je oslabljivanje primarnog izvora finansiranja trgovine ljudima, a zatim usklađivanje sa Zakonom o prekršajima FBiH.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a ovim nacrtom predviđen je i efikasniji obračun s organiziranim kriminalom koji je u vezi s prosjačenjem.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica naveo je da je prosjačenje prekršaj koji bilježi najveći porast, jer od ukupnog broja izdatih prekršajnih naloga za 13 godina primjene dosadašnjeg zakona, na osnovni oblik ovog prekršaja odnosi se više od 55 posto naloga.

Upravo se čita:  Završena sanacija: Kada će most “Počitelj” biti pušten u promet?

– Podaci kojima raspolažemo bilježe čak 25 posto recidivista u činjenju prekršajnih djela. Ovo su podaci koji su nam jasno ukazali na potrebu pooštravanja kaznenih mjera. Novina u mjerama pooštravanja kazni je da se predlaže odredba stava 4., a kojom se istom kaznom za osnovni oblik kažnjavaju i prosjak i osoba koja na javnom mjestu daje milostinju u novcu – ističe ministar Katica za Avaz.

Također, najavljeno pooštravanje kazni delegirano je iz dva razloga. Osnovni je oslabljivanje primarnog izvora finansiranja trgovine ljudima, a zatim usklađivanje sa Zakonom o prekršajima FBiH.

Upravo se čita:  Edhem Bičakčić: Elektroprivreda BiH se neodgovorno ponašala, ne možete prodavati jeftinije struju nego što vas košta

– Prema dosadašnjem zakonu, propisana kazna za prosjačenje bila je od 300 do 900 KM. Novi Zakon propisuje kaznu od 400 do 1.200 KM. Istom kaznom će se kažnjavati i prosjak i onaj koji daje milostinju. Slijedimo primjere zemalja EU. Slovenija je riješila problem prosjačenja, jer se ono potiče davanjem novca prosjacima. Kada se građani upoznaju s tim da će biti sankcionirani nakon što daju novac prosjaku, smatra se da će se broj navedenog prekršaja drastično smanjiti – kaže ministar.

Upravo se čita:  Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

– Primarni cilj je oslabiti djelovanje ove vrste kriminala na području Kantona Sarajevo. Izrazito je važno, osim samog usvajanja ovog zakona, da naši sugrađani shvate važnost ovakvih mjera. Važno je da se ojača svijest o karakteru, stepenu i prisustvu oblika kriminala koji se zove trgovina ljudima. U periodu javne rasprave za ovaj zakon, nastojat ćemo da dopremo do svakog građanina i približimo stvarnu situaciju puta novca koji udjeljuju kao milostinju – navodi Katica za Avaz.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas