Utorak, 28 studenoga, 2023

Kažu da nam je sada prosječna bruto plata 1.991 KM, tvrde i da je veća nego prošli mjesec

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za august 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.991 KM i nominalno je viša za 2,1 posto, a realno za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Preporučeno

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za august 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.281 KM i nominalno je viša za 1,9 posto a realno za 1,0 posto, u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna isplaćena neto plata za august 2023. godine nominalno je viša za 12,6 posto, a realno viša za 8,7 posto.

Upravo se čita:  Policija u BiH nogama: Kinez pobjegao iz zatvora - Preskočio zid pa ogradu i nestao?

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 pokazuje da je u augustu 2023. u odnosu na juli iste godine najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno u djelatnosti Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 7,1 posto i Djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 6,8 posto.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u: Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 3,1 posto i Ostale uslužne djelatnosti za 2,4 posto.

Upravo se čita:  Dan državnosti: Google na početnu stranicu postavio zastavu Bosne i Hercegovine

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za august 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.991 KM i nominalno je viša za 2,1 posto, a realno za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna bruto plata zaposlenih za august 2023. godine nominalno je viša za 13,1 posto, a realno viša za 9,1 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Drugi pokušaj: Stranke trojke i HDZ BiH danas se sastaju u Parlamentu BiH

Iz Parlamentarne skupštine BiH medijima je došla najava sastanka predstavnika parlamentarnih političkih stranaka iz Federacije BiH koje čine većinu...

Možda vas zanima i ovo