Petak, 1 ožujka, 2024

Kćerka bh. političara kao beba ostavljena u kutiji u Sarajevu: Danas je odrasla i traži roditelje!?

Preporučeno

U rano jutro 17. augusta 1982. u dvorištu dječjeg vrtića “Boško Buha” u centru Sarajeva pažnju jedne žene privukao je plač djeteta. Osvrnula se i u kartonskoj kutiji ugledala bebu kako mlatara ručicama kao da doziva da joj neko priđe i podigne je.

majaPregledom je utvrđeno da je riječ o potpuno zdravoj djevojčici i da bi mogla biti rođena desetak dana prije nego što su je tu našli. Smještena je u Dječji dom “Ljubica Ivezić”, a kao datum rođenja upisali su 7. 8. 1982. godine.

U domu je bila nepunih godinu dana te su je 5. jula 1983. usvojili Sofija i Miloš, sarajevski bračni par koji nije mogao imati vlastitu djecu. Dobila je njihovo prezime Tomić, a ime Maja. Policija je provela istragu kako bi utvrdili identitet roditelja ili ko je Maju ostavio u kartonskoj kutiji, ali ni do jedne informacije nisu došli. U dokumentima Centra za socijalni rad Općine Centar u Sarajevu nema niti jedne informacije o Majinim roditeljima.

Upravo se čita:  Najveća mjesečna plata u prošloj godini čak 429.123,86 KM

Sofija je umrla 1989. Ratna događanja pritisnula su Miloša i Maju i oni su se preselili u Beograd. Ondje je završila školu, udala se i danas ima supruga Milana i sina Igora. Udajom je uzela i muževo prezime, tako da se preziva Tomić Milosavljević.

Miloš je doživio nekoliko moždanih udara te je 2008. umro. Bio je to težak gubitak za njegovu Maju. Tri dana nakon Milošove smrti Maja je našla rješenje Centra za socijalni rad i tek tada doznala da ti dobri ljudi zapravo nisu njezini biološki roditelji. Bilo je to veliko iznenađenje za nju. I dogodilo se u njoj nešto čudno – do tada ih je neizmjerno voljela, ali od tog ih je trenutka još više zavoljela.

Upravo se čita:  Detalji velike akcije u BiH: Poznata imena obuhvaćena istragom, među njima i član zločinačke grupe Zijada Turkovića

Poslije je od Miloševih bratića doznala da su Miloš i Sofija nešto znali o njezinim biološkim roditeljima. Miloš je iz nekih izvora doznao da je Majina majka kći visokorangiranog bosanskohercegovačkog političara, pa se sve to zataškavalo.

Smrću Sofije i Miloša velika tajna i nepoznanica za Maju otišla je u zemlju. I pored toliko nepoznanica iz Majina djetinjstva ima i jedan trag koji bi je mogao dovesti do informacije o biološkim roditeljima. Od rođenja ima veliki madež na granici vrata i donje vilice s lijeve strane. Kako je desetak dana bila u biološkoj obitelji, svi uz nju su znali za taj madež. Maja se nada da bi zbog toga neko ipak mogao znati ko su joj biološki roditelji. Do sada je sama pokušavala naći majku pa je otvorila e-mail trazim.majku@yahoo.com, a ima i e-mail majatomic80@yahoo.com.

Upravo se čita:  Građani ljuti: "Ono što sam prije mogao kupiti za 20 KM sad ne mogu ni za 50"

Maja misli da joj je možda bilo bolje sa Sofijom i Milošem nego da je ostala u vlastitoj porodici. Često govori da je možda bolje što su je roditelji ostavili i što je dospjela kod njih jer je imala predivno djetinjstvo. Kraj Miloša se osjećala kao najsretnije dijete na svijetu i ne može opisati koliko je bio dobar i pažljiv otac.

(24sata.hr)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja...

Još vijesti za vas