Subota, 23 rujna, 2023

“Kćerka me se odrekla i o meni brine sin. Da li je grijeh da nasljedstvo ostavim samo sinu?

Imam kćerku i sina. Muž mi je preselio na drugi svijet. Kćerka ne dolazi niti ima kontakta s nama otkako se udala, a o meni se brine sin. Da li je ispravno da sve što imam ostavim u nasljedstvo sinu? - glasilo je pitanje

Preporučeno

Mnogi muslimani kada imaju nedoumicu ili pitanje na koji nemaju odgovor isti potraže u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine koja je preko svoje mobilne aplikacija napravila mogućnost postavljanja pitanja ali i dobivanja odgovora na isto.

Tokom današnjeg dana Islamska zajednica ažurirala je odgovore na postavljanje pitanja, a donosimo vam jedno od zanimljivijih – piše Crna-Hronika.

Upravo se čita:  ‘Model sam i neću izlaziti ni s jednim tipom koji zarađuje manje od 190.000 eura godišnje. Ovo su moja pravila‘

Imam kćerku i sina. Muž mi je preselio na drugi svijet. Kćerka ne dolazi niti ima kontakta s nama otkako se udala, a o meni se brine sin. Da li je ispravno da sve što imam ostavim u nasljedstvo sinu?

Odgovor Islamske zajednice

Dijete je zakonski nasljednik i roditelji ga ne mogu samovoljno isključiti iz nasljedstva. Pitanje poslušnosti i neposlušnosti prema roditeljima nema odlučujućeg uticaja na pravo nasljeđivanja sve dok se nasljednik i ostavitelj kreću unutar granica islama.

Upravo se čita:  Influenserka Ilda Humić na sedmici mode u Milanu

Nasljednici i nasljedni dijelovi su određeni propisima Šerijata i tu ostavitelj ne može intervenisati, ali ima prostora da za života, pravedno i bez pristrasnosti, uredi svoje imovinsko stanje i poslove kao i stanje svoje porodice.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prognoza meteorologa: Evo kakvo će vrijeme biti do 4. oktobra

Ciklona će u dane vikenda u Bosni i Hercegovini donijeti padavine i manje topao zrak u odnosu na proteklu...

Možda vas zanima i ovo