Subota, 10 lipnja, 2023

KCUS bogatiji za novi savremeni RTG aparat, prvi nakon više od 20 godina

Nemojte propustiti

Generalna direktorica KCUS kazala je da se uskoro očekuje i nabavka drugih savremenih aparata, nakon završetka tenderske procedure.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu instaliran je novi savremeni digitalni RTG aparat. Prethodni aparat bio je instaliran na „staroj hirurgiji“ davne 2000. godine i raniji menadžmenti ga nikad nisu zanovili bez obzira što je ogroman broj pacijenta morao proći dijagnostiku na tom aparatu. Čak 433.000 snimaka je na njemu napravljeno.

Prema riječima prof. dr. Sandre Vegar Zubović, direktorice dijagnostičkih disciplina, raniji aparat bio je analogni starije generacije, ograničenih mogućnosti u smislu poboljšanja kvalitete slike.

Upravo se čita:  Od danas možemo vozom do mora: Cijena karte je prava sitnica

– Na starom aparatu pružale su se usluge za sve pacijente koji su bili hospitalizirani na klinikama stare zgrade hirurgije kao i danas (Klinika za urologiju, Klinika za abdominalnu hirurgiju, Klinika za torakalnu hirurgiju i Klinika za gastroenterohepatologiju). U periodu od 2000. godine do 2005. godine na ovom aparatu radilo se pojačanim tempom iz razloga tadašnje lokacije Klinike urgentne medicine (KUM-a) na lokalitetu „stare hirurgije“. U vrijeme ekspanzije epidemije koronavirusa ovaj aparat je radio u većem kapacitetu. Zbog velikog broja realizovanih snimaka kao i starosti isti se vrlo često kvario – pojasnila je prof. dr. Vegar Zubović.

Upravo se čita:  Sarajevska policija oduzela automobil: Vozač imao 270.000 KM neplaćenih kazni

Prof. dr. Vegar Zubović naglasila je da su benenefiti novog aparata višestruki: brža ekspozicija ( mogućnost bržeg dobivanja slike), manja doza zračenja po pacijentu, veći broj realiziranih pregleda u jednom danu, odlična kvaliteta snimke koju možemo podešavati zbog softverske potpore, a sve u cilju dobivanja tačne dijagnoze. Ovakav aparat pruža mogućnost da za samo nekoliko sekundi snimak može vidjeti radiolog koji je dislociran u drugoj zgradi, a i kliničar koji liječi tog pacijenta.

Upravo se čita:  Carinici na granici BiH i Hrvatske zaustavili vozilo, šokirali se onim što su vidjeli

Prof.dr.Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS kazala je da se uskoro očekuje i nabavka drugih savremenih aparata, nakon završetka tenderske procedure.

– KCUS je lider u najsavremenijoj dijagnostici i terapiji. Nabavka nove opreme u KCUS teče paralelno sa edukacijom kadra. Pokazali smo kako treba da se radi i kako se može uspješno raditi u proteklih sedam i po godina. KCUS je finansijski konsolidovan, obnavljamo kadar, stručno napredujemo i uporno radimo na uvođenju novih usluga i procedura – istakla je prof. dr. Izetbegović, stoji u saoćenju KCUS-a.

Pročitajte još

Izdvajamo

Dr. Kemal Dizdarević kod Senada Hadžifejzovića: Alisa Mutap nije imala potres mozga, a posljedično ni amneziju

Dr. Dizdarević je bio jedan od članova tima vještaka iz KCUS-a koji su obavili vještačenje Alise Mutap, djevojke ubijenog...

Možda vas zanima i ovo