Srijeda, 24 travnja, 2024

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

Preporučeno

Većini građana, u poređenju sa platama, nova cijena je nedostižna, te je, kažu, do vlastitog krova nad glavom sve teže doći.

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila je i veća prodaja.

Ovaj trend bi mogao biti nastavljen, tvrde upućeni, ali ne isključuju ni dalje povećanje cijene stambenog kvadrata. Investitori upozoravaju da bi na pragu nove građevinske sezone, kvadrat stambenog prostora mogao biti skuplji od 5 do čak 20 odsto. Kao razlog navode poskupljenje usluga izvođača radova, ali i građevinskih materijala.

Obrazlažu da su majstori u 2022. godini za grube građevinske radove za metar kvadratni tražili oko 90 KM sa PDV, a da sada te poslove naplaćuju 185 KM. Poskupili su, primjera radi, i kermičarski radovi koji su po kvadratu koštali od 10 do 12 maraka, a sada su dostigli cijenu od 20 do 22 KM po kvadratu. Znatno su skuplji i željezo, stiropor i drugi građevinski materijali. Sve to, kažu, neminovono će dovesti i do poskupljenja stanova u novogradnji.

Upravo se čita:  Prognoza nije obećavajuća: “Zima” u aprilu će potrajati, evo kada stiže stabilizacija

Sa druge strane, iako se zbog porasta troškova gradnje i cijene gotovih stanova očekivalo da će i u prošloj godini biti smanjena njihova prodaja, to nije dogodilo. Samo u Bijeljini prodata su 373 stana, čija je prosječna cijena od početka do kraja godine porasla za oko 300 maraka po kvadratnom metru i dostigla 2.134 marke.

Upravo se čita:  Influenserica koja je divljala autom kroz Sarajevo jedna od uhapšenih u jučerašnjoj akciji

Većini građana, u poređenju sa platama, ova cijena je nedostižna, te je, kažu, do vlastitog krova nad glavom sve teže doći.

– Za stan od pedesetak kvadrata u novogradnji treba izdvojiti 100.000 maraka i više. Kamate su veće pa se i krediti ne isplate. Plate stagniraju, a troškovi života se povećavaju, stanarine rastu, te se vrtimo u začaranom krugu – kaže Bijeljinka Nataša Lazarević za Infobijeljina.

U jednom građevinskom preduzeću potvrđuju da je tokom proteklih zimskih mjeseci potražnja za stanovima bila neznatno smanjena ali da se već od proljeća očekuje povećano interesovanje.

Upravo se čita:  Građane u BiH za vikend očekuje novi temperaturni šok i velika promjena: Objavljeni su detalji

– Kupci su, uglavnom, mladi bračni parovi, naši ljudi koji su kapital stekli u inostranstvu, ali sve češće i penzioneri kojima djeca kupuju manje stanove – ističe u ovom preduzeću.

U bijeljinskim agencijama za proment nekretninama kažu da se najviše kupuju manji stanovi do 50 kvadratnih metara i to u fazi izgradnje. Najveće interesovanje kupaca je za centar grada gdje se kvadrat kreće od 2.000 do 3.000 KM.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Akcija “Trougao”: Uhapšeno pet osoba, pretresaju se stambeni i poslovni objekti

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uz tehničku...

Još vijesti za vas