Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

KFOR dobija pojačanje: 200 britanskih vojnika stiže na Kosovo

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Širenje britanske podrške KFOR-u naglašava našu nepokolebljivu posvećenost NATO-u i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana, istakao je on.

Velika Britanija će uputiti oko 200 dodatnih vojnika u sastav KFOR-a nakon povećanja tenzija u sjevernom dijelu Kosova, saopštila je britanska vlada.

Nakon zahtjeva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Sjevernoatlantskog savjeta, Velika Britanija će u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već na Kosovu u sklopu godišnje vježbe, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Jedinica britanske vojske dodijeljena je komandantu NATO snaga na Kosovu na poseban zahtjev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Krisa Kavolija, saopštila je britanska vlada.

Upravo se čita:  Balkan u šoku: Majka poslala kćerku od osam godina kod ujaka po šerpu, on je silovao i ubio, kada je uhapšen rekao da je bio pijan

Ovo raspoređivanje svjedoči o liderstvu i agilnosti Ministarstva odbrane Velike Britanije i obezbijedit će dodatnu snagu i stručnost NATO-a, kao dio nepokolebljive posvećenosti Britanije alijansi, stoji u saopštenju.

Admiral Toni Radakin, načelnik Štaba odbrane rekao je da raspoređivanje Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pokazuje odziv Oružanih snaga Velike Britanije i da Velika Britanija nastavlja da bude osnovni dio NATO Alijanse, dijeleći vojnu ekspertizu i snagu, prenosi Tanjug.

Širenje britanske podrške KFOR-u naglašava našu nepokolebljivu posvećenost NATO-u i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana, istakao je on.

Upravo se čita:  Panika zbog zmija otrovnica: Stavljajmo sumpor, palimo krpe, previše ih je

Pod komandom NATO-a i radeći zajedno sa snagama drugih savezničkih država, snage Velike Britanije bit će na raspolaganju za izvođenje operacija u skladu sa mandatom KFOR-a za očuvanje bezbjednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu, naveo je Radakin.

Povodom saopštenja Velike Britanije da će uputiti oko 200 dodatnih vojnika u sastav Kfora, portparol NATO-a Dilan Vajt naveo je u saopštenju da će i drugi saveznici poslati dodatna pojačanja.

– Ovo je obazriv korak da se osigura da KFOR ima snagu i sposobnost koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN – da održi bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu – naveo je on.

Upravo se čita:  Slovenija usvojila zakon važan za bh. građane u ovoj zemlji: Evo o čemu se radi

KFOR će nastaviti da djeluje nepristrasno radi osiguravanja bezbjednosti na Kosovu i u regionu, istakao je Vajt.

– Pozivamo Beograd i Prištinu da se ponovo uključe u dijalog uz posredovanje EU, koji je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice – naveo je Vajt i dodao da bi sve strane, također, trebalo da se uzdrže od zapaljive retorike, koja je kontraproduktivna i rizikuje da dodatno pogorša tenzije.

Izdvajamo

Izdvajamo

U Srbiji ubijen brat ministra Vojina Mijatovića

U Beogradu je danas ubijen brat ministra u Vladi FBiH i potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića, saznaje se iz izvora...

Još vijesti za vas