Srijeda, 21 veljače, 2024

Kilogram košta oko 5.000 KM: U Tuzlanskom kantonu pronađena jedna od najskupljih i najrjeđih gljiva na svijetu!

Preporučeno

Na području Tuzlanskog kantona pronađena je nesvakidašnja, rijetka za naše podneblje i veoma zanimljiva gljiva koja raste pod zemljom – bijeli tartuf (tuber magnatum). Prije mjesec dana na području planine Bišina, u blizini mjesta Gračanica (Općina Živinice), u hrastovo-grabovoj šumi pronađen je kapitalni primjerak bijelog tartufa, mase 360 grama, gdje bi, da imaju uslovi na licitaciji ostvarila izuzetnu finansijsku dobit, prenosi Radio “Slon”.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Prije nekoliko dana (03.jula 2013.) na području Krivajvići, općina Kladanj dvojici skupljača gljiva posrećilo se da pronađu tu rijetku i izuzetno kvalitetnu gljivu mase 220 grama. Naravno da bi bili sigurni u svoji nesvakidašnji pronalazak pomenute vrste gljive, isti su se obratili stručnjacima iz oblasti mikologije, dr Džemailu Ferhatoviću, vanrednom profesoru na PMF u Tuzli i mr. Seadu Noćajeviću, prof.

Upravo se čita:  Ozbiljno upozorenje meteorologa iz BiH: Jako smo blizu granice poslije koje nema povratka

Oni su potvrdili na osnovu organoleptičkih i morfoloških karaktristika da se radi o vrsti tuber magnatum, bijelom tartufu koji pripada klasi ascomycetes, redu tubelares, rodu tuber. Na osnovu literaturnih podataka uistinu radi se o “gomolju strasti”, “čudu prirode” i “sinovima zemlje”, kako zovu tartufe. To je gljiva koja raste pod zemljom na dubini do 15 cm, u mikoriznoj simbiozi sa korijenom lišćarskog drveća ponajviše hrasta, graba, lijeske.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili kakvo vrijeme nas očekuje do kraja februara

Podzemno plodonosno tijelo nepravilnog gomoljastog izgleda, specifičnog mirisa na bijeli češnjak i stari sir, u što su se uvjerili i sami skupljači, a i pomenuti stručnjaci.

Prema dostupnim informacijama u BiH, nema pouzdanih podataka o nalazištima tartufa, izuzev sporadičnih slučajeva, koje bi trebalo registrovati.

Znajući vrijednost pomenutih vrsta gljiva na svjetskom tržištu i moguću finansijsku dobit, za jedan kilogram oko pet hiljada maraka, kada bi se obezbijedili preduvjeti (siguran otkup), skupljači ove izuzetno profitabilne vrste bi se intenzivnije i stručnije uključili u pronalaženje i skupljanje ove zanimljive gljive.

Upravo se čita:  Potresna ispovijest Alena Muhića: Kako sam upoznao biološkog oca optuženog za silovanje?

U odnosu na nas koji nemamo ni tradiciju u konzumiranju pa ni skupljanju pomenutih vrsta, u našem okruženju “lov” na tartufe postaje sve više profitabilniji, a tartufi su tradicionalno na trpezama zapadnoevropskih kuhinja. Tartufi se smatraju “Kraljem kulinarstva” taj status su izborile zbog svojih hranljivih vrijednosti, čak stručnjaci kulinarstva su u “dilemi” da li je tartuf “gljiva ili začin”.

Sami po sebi su prejaki, te stoga se najviše koriste u kulinarskim specijalitetima. Pripisuju im se afrodizijačka svojstva, mada ta afrodizijačka svojstva nauka nije još definitivno potvrdila.

(Doznajemo.com)

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve više građana odlazi u kladionice: Ne vide izlaz u radu nego u kockanju

Sve više raste broj bh. građana koji gube gomile novca na igrama na sreću. Tako je lani promet u...

Još vijesti za vas