Srijeda, 24 srpnja, 2024

Kilogram pšenice jeftiniji od kifle u pekari

Preporučeno

Malo po malo i izvuče se razlika minimalca iz džepa građana. 21. je vijek, a mi najviše raspravljamo o cijenama osnovnih roba i usluga. Jedna riječ, najbolji opis – apsurd.

Brašno, voda, kvasac, malo soli i šećera, sjedi – mijesi hljeb… Jer kilogram pšenice košta manje od kifle u pekari.

„Koliko ste prošle godine plaćali hljeb?“, „1.20 KM.“ „A koliko sada plaćate?“, „Pretežno kuham.“

Pekarski proizvodi nikada skuplji. Pekari to pravdaju povećanjem minimalca. Pravdali su i dok još nisu isplatili plate po novom obračunu, uz opasku: ako želite veće plate, dobićete i više cijene.

„Nemamo odakle drugo nego od povećanja cijena pekarskih proizvoda. To je ono što je neminovno i to će nas čekati svake godine kada budemo htjeli povećavati plate. Naravno, Vlada, ukoliko ima želju da budu jeftiniji pekarski proizvodi, onda treba ili napraviti neku subvenciju ili preko socijalne karte pomoći“, rekao je Saša Trivić, proizvođač pekarskih proizvoda.

Upravo se čita:  Djevojčica Ajla prodaje voće kako bi zaradila za knjige i džeparac

Iz Vlade mu stiže podsjetnik da je koristio pravo na povrat poreza i doprinosa i da će ga država pratiti u tome. Biće subvencija koje se daju već godinama. Tačka na ovu priču mogla bi da se stavi sutra, za kada je dogovoren sastanak ministra i pekara.

„Značajan novac se vrati poslovnoj zajednici u toku godine kroz taj vid subvencije za povećanje plata. Znači, država je, na neki način, i zakonski uredila tu oblast i stimulisala privrednu zajednicu da povećava plate“, kaže Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Takve poruke kao da se odbijaju o pojedine poslodavce, pa kao izgovor za povećanje cijena roba i usluga koriste upravo povećanje plata. Znoj bi uskoro mogao da nas oblije i kada vidimo račun u nekom kafiću. Kafa od tri marke – takve su najave.

Upravo se čita:  Nema ih ni za lijeka: Građani čekaju po dva mjeseca na majstora

„Morate znati da je svaki poslodavac opterećen po radniku za 120 KM dodatnih prihoda. Ako je njegova kafa tada bila u cijeni da je on zarađivao koliko – toliko normalno da je bilo, on to ne može sada ispuniti i primoran je da mora dići tu cijenu kafe“, rekao je Goran Kurtinović, Udruženje poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske.

Malo po malo i izvuče se razlika minimalca iz džepa građana. 21. je vijek, a mi najviše raspravljamo o cijenama osnovnih roba i usluga. Jedna riječ, najbolji opis – apsurd.

Upravo se čita:  Američki špijunski avion ponovo letio iznad Bosne i Hercegovine: Kakve je podatke prikupljao?

„Da li ćemo imati dovoljno hljeba cijeli mjesec ili ćemo još jednom imati neko poskupljenje, pa ćemo se morati odricati određenih stvari. Ljudi razmatraju kako će putovati po svijetu, a mi djecu na ekskurziju, evo zbog povećanja minimalca ne možemo poslati“, istakla je Murisa Marić, Udruženje potrošača „Don“, Prijedor.

I za to su se svi uhvatili kao najbolji izgovor. U narednom periodu možemo očekivati novi val poskupljenja u Srpskoj. Kako da nas ne odnese, pitanje je koje muči mnoge. Kako i ne bi, najniža plata od 900 KM, potrošačka korpa oko 2.555, u kojoj samo za prehranu treba oko 1.153 marke. A korpa iz mjeseca u mjesec količinski sve lakša, finansijski sve teža.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas