Utorak, 18 lipnja, 2024

Ko i kako može dobiti 600 KM jednokratne pomoći u FBiH

Preporučeno

Mogu biti isključene neke osobe... Na primjer, ako se ustanovi da penzioner živi sa sinom, a on ima visoka primanja, neće moći ostvariti učesće - pojasnio je ministar Delić

Adnan Delić, ministar za rad i socijalnu politiku FBiH, gostovao je na N1 televiziji gdje govorio detaljno o raspodjeli novčane pomoći za energetski siromašna domaćinstva koja je posljednjih dana privukla pažnju javnosti u ovom bh. entitetu.

Kako je kazao, ukupno 64,5 miliona KM je namijenjeno za Federaciju BiH za ovaj projekat koji je usmjeren za energetski siromašna domaćinstva. Dodao je da postoje i drugi projekti.

– Na portalu ministarstva rada i socijalne politike građani mogu da vide trenutno stanje sa aplikacijama. Više od 113.000 aplikacija je obrađeno na tom portalu. Postoje četiri kategorije domaćinstava koji mogu aplicirati na ovaj javni poziv. Uslovi su određeni od EU u saradnji sa Vladom – istaknuo je Delić.

Upravo se čita:  Nova pravila u Njemačkoj: Veće šanse za zapošljavanje radnika iz BiH i zemalja regiona

Ko sve može apalicirati?

Pozvao je sve građane koji nisu da apliciraju, a rok je do 10. novembra.

– Aplikacija je više nego smo planirali. Ne znamo da li će biti manje novaca. Sve podatke koje dobijemo moramo poslati u Poreznu upravu i da provjerimo da li ljudi imaju platu, prijavljene obrt ili slično. Mogu biti isključene neke osobe. Na primjer, ako se ustanovi da penzioner živi (na primjer) sa sinom, a on ima visoka primanja, neće moći ostvariti učesće – pojasnio je ministar Delić.

Dalje je pojasnio da svaka aplikacija podrazumijeva kućnu listu i na toj kućnoj listi svi moraju imati CIPS prijavnicu, a prijavni obrazac građani mogu pronaći na stranici ministarstva ili uživo u općinama i gradovima na području FBiH.

Upravo se čita:  U Višegradu traje velika vježba MUP-a RS, na terenu helikopteri, specijalci, policija

Putem e-maila se nije moguće prijaviti, a dodaje ministar, osobe koje nemaju mogućnost da odu do općine, neko treće lice može otići umjesto njih, ali je potreban potpis.

– Aplicirati mogu penzioneri. Pored njih aplicirati mogu oni koji primaju stalnu novčanu pomoć. Treća kategorija je oni koji primaju federalni dječiji dodatak, a četvrta kategorija su jednoroditeljste porodice, oni čiji jedan roditelj nije poznat i slično – rekao je Delić, i dodao da je sve jasno definisano u javnom pozivu.

Upravo se čita:  U nedjelju prvi dan Kurban-bajrama: Evo u koliko sati će se klanjati bajram-namaz

A kada se može očekivati isplata ovih sredstava?

– Poslije 10. 11. idemo sa uparivanjem podataka sa Poreznom upravom, nakon toga izlazi konačna lista onih koji su ostvarili pravo. Oni koji se nisu našli na spisku, imat će pravo žalbe sedam dana. Imat ćemo priliku da ispravimo spiskove i nakon toga ide isplata ovih sredstava. Mi se nadamo da će biti do 1.1.2024, iako je naš rok za izvještaj do kraja aprila 2024. godine. Sve smo uradili da to bude što prije – kazao je Delić.

Istaknuo je da zbog nepostojanja socijalne karte nije se u mogućnosti da to bude što prije.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ramos više nije član Seville, karijeru nastavlja izvan Evrope

Iskusni defanzivac Sergio Ramos više nije član Seville, potvrđeno je iz kluba. Španski je klub objavio da Sergio Ramos više...

Još vijesti za vas