Utorak, 18 lipnja, 2024

Ko je kriv? Čović optužio i SNSD za rušenje države

Preporučeno

Optužio je vodeće probosanske stranke SDA, Demokratsku frontu te Dodikov SNSD, čiji su ministri dio Vijeća ministara BiH, da su se ujedinili u rušenju države.

Predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a Dragan Čović zauzeo se u srijedu za donošenje Proračuna Bosne i Hercegovine kako bi se financiralo održavanje izbora te optužio vodeće bošnjačke i srpske stranke da su se ujedinile oko nezakonitog prijedloga čije su usvajanje spriječili njegovi ministri na sjednici Vijeća ministara.

HDZ BiH našao se pod snažnim kritikama probosanskih stranaka te zapadnih veleposlanstava koji ga optužuju da blokira i opstruira održavanje izbora nakon što je jučer odbili raspravljati da se posebnom odlukom na sjednici Vijeća ministara izdvoji novac za financiranje izbora.

Upravo se čita:  Počeo Samit u Švicarskoj, Bećirović zajedno sa svjetskim liderima

BiH nije donijela proračun za ovu, pa čak ni za prošlu godinu u kojemu bi se moralo predvidjeti financiranje izbora.

Čović je u izjavi za medije u Tuzli ustvrdio kako državni ministar financija Vjekoslav Bevanda već sedam mjeseci pokušava Proračun BiH, u kojemu bi bila stavka o izborima, staviti na dnevni red institucija BiH.

“Rješenje je odmah raspraviti i usvojiti proračun, onda ovo (financiranje izbora) uopće više nije tema. Netko želi svjesno stvoriti krizu u BiH da nemamo proračuna. To žele oni koji su jučer glasovali da se donese odluka o nečemu za što ne postoji nikakva zakonska osnova”, rekao je Čović.

Upravo se čita:  Vučić se obratio Ambasadi SAD u Sarajevu: Zanima ga imovina države BiH

Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisalo je opće izbore u BiH za listopad ove godine, a zadnji rok da se osigura novac za tu namjenu istječe sutra.

Optužio je vodeće probosanske stranke SDA, Demokratsku frontu te srpski SNSD, čiji su ministri dio Vijeća ministara BiH, da su se ujedinili u rušenju države.

“Konačno ste jučer dobili jedan odgovor da oni koji rade na separatizmu i unitarizmu rade zajedno – ruše Bosnu i Hercegovinu. To je najbolji put za rušenje BiH. Svjesno se stvara ozračje kako netko nešto blokira i opstruira”, istaknuo je čelnik HNS-a BiH i HDZ-a BiH.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

Za ministra financija i riznice BiH Vjekoslava Bevandu rekao je da je najveći profesionalac u BiH i odbacio prigovora da blokira donošenje odluka.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz...

Još vijesti za vas