Subota, 20 srpnja, 2024

Ko najbrže smota duhan osvaja nagradu: Mostarac izmislio novu disciplinu “Škija ligu”

Preporučeno

Mostarac Rešad Babović pokreće prvenstvo BiH u pravljenju cigareta od duhana mašinicama

duhan-motanjeMostarac Rešad Babović izmislio je novu sportsku disciplinu i pokrenuo „Škija ligu“.

„Škija“ je tradicionalni hercegovački naziv za duhan, a Rešad kaže da je to simbolični naziv koji razumiju svi.

„Cigarete su prekuspe, akcize koje su uveđene posljednjih godinu dana pretvorile su kupovinu kutije cigareta u vrhunski luksuz samo za one koji mogu izdvojiti veliki novac – jer ako u jednoj porodici dvoje ili troje kupuje po dvije kutije cigareta dnevno, to je skoro 15 KM što je dovoljno da četvoročlana porodica ‘preživi’ dan i obezbijedi tri skoromna obroka. Ako je država računala da će samo budžetski korisnici nastaviti kupovati cigarete, mislim da su se i tu prevarili”, kaže Babović u razgovoru za agenciju Anadolija.

Upravo se čita:  U Istočnom Sarajevu održana Jagnjijada, pobjednik poručio: “Pokazali smo da najbolja nije u Jablanici”

Nova sportska disciplina, koju je pokrenuo ovaj Mostarac, zapravo predstavlja prvenstvo BiH u pravljenju cigareta od duhana mašinicama.

„Veliki broj ljudi koji puše u zadnje vrijeme prelaze na škiju i pravljenje cigareta, mašinice za pravljenje cigareta najprodavaniji su aparat u Mostaru i vjerovatno i u BiH“, kaže Rešad Babović.

Planirao je da prociju svog prvenstva organizuje na glavnom mostarskom šetalištu, Fejićevoj i spojnim ulicama.

“Za sada traju prijave klubova iz BiH, i idemo sa oglasom da se formiraju klubovi po općinama u BiH, ali i u regionu, jer nam je plan napraviti Balkan škija ligu i eeality takmičenje. Možda je nekima ovo smiješno, ali na žalost, ovo je naša stvarnost. Pušačima također nije lako na ovoj skupoći, pa makar možemo to pretvoriti u takmičenje da bi sebi olakšali muke“, rekao je Babović.

Upravo se čita:  U Istočnom Sarajevu održana Jagnjijada, pobjednik poručio: “Pokazali smo da najbolja nije u Jablanici”

On je objasnio da su propozicije takmičenja jednostavne. Odvijat će se u više disciplina, od brzine pravljenja cigareta mašinicom, motanja škije u ćate, do ocjene kvalitete i sličnosti napravljenih cigareta onim pravim.

„Prazne filter cigarete za punjenje mašinacama su hit proizvod, kao i same mašinice i listići za motanje duhana“, navodi on.

Ako bi mediji zavirili u kuće u Mostaru i Hercegovini, onda bi vidjeli da cijele porodice po niz sati troše svoje vrijeme da bi napravili cigarete na mašinice od duhana ili škije. To je enormno gubljenje vremena, obzirom da su mašinice neefikasne, posebno u Mostaru zbog vlage i oscilacija u temperaturama, što utiče na duhan da bude mašinski tretiran. Ako je velika vlaga u zraku, što je često u Mostaru, onda duhan povuče vlagu i mašinice jednostavno posrću i pucaju, objasnio je sagovornik agencije Anadolija.

Upravo se čita:  U Istočnom Sarajevu održana Jagnjijada, pobjednik poručio: “Pokazali smo da najbolja nije u Jablanici”

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas